Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.01.2022 08:00

Fiľakovo zastreší realizáciu viacerých projektov cezhraničnej spolupráce


Mesto Fiľakovo.


Mesto Fiľakovo na juhu Lučeneckého okresu zastreší na slovenskej strane realizáciu balíka projektov pod spoločným názvom Akčný plán zamestnanosti po osi R2 a M3, na ktorom participuje s maďarskou Agentúrou rozvoja Novohradu.


Publicitu akčného plánu zabezpečí prostredníctvom Koordinačného a komunikačného projektu – CCP. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Akčný plán cezhraničnej spolupráce obsahuje celkom päť projektov z rôznych oblastí, na ktorých spolupracuje desiatka partnerských organizácií zo Slovenska i Maďarska. Prostredníctvom projektu CCP zabezpečí fiľakovská samospráva na slovenskej strane jednotnú a zosúladenú komunikáciu akčného plánu a jasne vysvetlí ciele, aktivity a výsledky jednotlivých projektov.

"Projekt CCP poskytuje pre celý balík projektov služby podpory manažmentu, eliminácie rizík, finančného a právneho poradenstva či komunikácie. Partnerom poskytne odborný manažment a podá pomocnú ruku v záujme úspešnej realizácie ich aktivít," vysvetlila projektová manažérka Tímea Kovács.

Nosnou myšlienkou Akčného plánu po osi R2 a M3 je podpora zamestnanosti, budovanie a rozvoj podnikateľského prostredia a infraštruktúry či zvýšenie kvality vzdelávania rôznych cieľových skupín ohrozených sociálnym vylúčením na trhu práce. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja bol balík projektov podporený celkovou sumou takmer 3,4 milióna eur.

Súčasťou akčného plánu je napríklad projekt oživenia priemyselnej zóny vo Fiľakove. Jeho cieľom je revitalizácia bývalej fiľakovskej smaltovne, vďaka čomu by v areáli mohlo vzniknúť približne 50 nových pracovných miest. Súčasťou balíka projektov je i partnerstvo medzi Strednou odbornou školou - Szakközépiskola Fiľakovo a Obchodnou a priemyselnou komorou župy Nógrád, ktoré má priniesť propagáciu stolárskej profesie v regióne či nové moderné vybavenie dielne vo fiľakovskej strednej škole.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
V kraji sa preinvestuje ďalších 600-tis. eur v cestovnom ruchu a kultúre
Prešovský samosprávny kraj (PSK) podpísal v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A ďalších 17 mikroprojektov. Sú realizované v partnerstve so združením Karpatský euroregión.
viac
27.07.2020
Skúsenosti európskych miest a obcí IV
Budúci viacročný finančný rámec a Fond obnovy EÚ zdôrazňujú dôležitosť odolnosti a ekologickej premeny, podporujú prechod na systém založených na obmedzených zdrojov a zameraný na uhlíkovú neutralitu.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
23.05.2022
Samosprávy či školy môžu získať na projekty spolupráce s Maďarskom do 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %