Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.06.2016 11:52

Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program


Pozvánka.


Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).


Počas festivalu sa divákom predstaví približne 1500 účinkujúcich zo Slovenska a zahraničia. Informovala o tom Anna Ostrihoňová z Mestského úradu v Detve.      

Oficiálne otvorenie festivalu na hlavnej scéne amfiteátra o 20. hodine je spojené s uvítacím programom Zrodení pod Poľanou. Predstavia sa v ňom domáce folklórne súbory, skupiny, ľudové hudby a sólisti z Podpoľania, najmä z Detvy, Dúbrav, Hrochote, Hriňovej, Korytárok, Očovej a Poník.      

Plynulým pokračovaním uvítacieho programu bude hudobný medailón známej podpolianskej ľudovej hudby Ďatelinka s Ondrejom Molotom, pôsobiacimi na folklórnej scéne už obdivuhodných 45 rokov.      

Nemenej zaujímavým vstupom do piatkového večera slávností, bude vystúpenie folklórneho súboru Železiar z Košíc o 21.:50 hod., s programom Reči o Gemeri. Návštevníci si budú môcť vybrať okrem scénických programov aj z bohatej a pestrej ponuky sprievodných aktivít a výstav, ktoré sú situované na viacerých miestach Detvy, najmä v areáli amfiteátra a v mestských kultúrnych zariadeniach.      

Návštevníci budú môcť ochutnať aj z tradičných jedál, pozrieť si výstavy v Podpolianskom múzeu a Detvianskom ľudovom umení, fotovýstavu o Ďatelinke a mnohé ďalšie zaujímavosti, týkajúce sa možností cestovného ruchu, pozoruhodností Podpoľania, regionálnych produktov.      

V sobotu 9. júla od 16. – 18. hod. je hlavná scéna vyčlenená pre deti a folklórny súbor Marína. V programe Ako Maťko a Kubko ovce pásli vystúpia vybrané detské súbory a sólisti, ako napríklad Ratolesť, Podpoľanček a množstvo iných.      

Keďže je tento rok aj rokom viacerých významných jubileí súborov, odráža sa to aj v programovej skladbe slávností. Po vlaňajšom jubilantovi - folklórnom súbore Podpoľanec sa na záver sobotňajšieho večera predstaví o 21:30 hod. domáci súbor Detva a ľudová hudba Jaroslava Hazlingera, dlhodobo spätá so súborom Detva.      

Špecifikom FSP sú od roku 1974 nedeľné programy Slovákov žijúcich v zahraničí. Tentoraz v nedeľu 10. júla o 13:30 hod. to bude program s vysťahovaleckou tematikou Keď išiel tatko do sveta... So Slovákmi žijúcimi v zahraničí sú okrem toho po všetky tri dni trvania festivalu pripravené stretnutia a podujatia v Krajanskom dvore v areáli amfiteátra.      

Bodkou za 51. ročníkom je záverečný program o 15. hod. so symbolickým názvom: Dary vám nesieme..., ktorý je zároveň vyjadrením posolstva slávností a ich poslania do ďalších rokov ich života.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2016
Abovské slávnosti lákajú folklórom, zábavou i gulášom
Hudbu, tanec, spev a ďalší sprievodný program pre dospelých a deti ponúkne 48. ročník Abovských folklórnych slávností, ktoré sa budú konať v nedeľu (19. 6.) v Rozhanovciach pri Košiciach.
viac
01.07.2018
Folklórne slávnosti pod Poľanou pripomenú aj 380. výročie založenia Detvy
Scénické i komorné folklórne programy, sprievodné podujatia ako Jarmok tradičných ľudových remesiel, Gajdošský dvor, ale i výstavy sôch, drevených plastík či modrotlače budú súčasťou 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou 6. - 8. júla.
viac
19.04.2022
Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená
Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %