Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.11.2019 04:05

Folklórny súbor Kysučan oslávi 65. výročie vzniku


Snímka zdroj: youtube.com


Folklórny súbor (FS) Kysučan oslávi 65. výročie vzniku v piatok 22. novembra a v sobotu 23. novembra v Dome kultúry v Čadci. TASR o tom informovala Katarína Šulganová z oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu Mestského úradu (MsÚ) v Čadci.


Členovia súboru predstavia počas takmer dvojhodinového programu piesne a tance z Kysúc i ďalších slovenských regiónov. "Garantmi programu sú mesto Čadca a Dom kultúry v Čadci. Z verejných zdrojov ho finančne podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. Širokej verejnosti je určený piatkový program o 18.00 h," doplnila Šulganová.       

Pripomenula, že FS Kysučan založil učiteľ Peter Gančár na pôde obce Vysoká nad Kysucou. "Do súboru prichádzali postupne ďalšie výrazné osobnosti – Vladimír Šufliarsky, Ladislav a Nina Kopeckí, Amália a Pavol Kužmovci, Bartolomej a Eva Gernátovci, Ľubomír Síkora. Výrazný umelecký posun a mimoriadne plodné obdobie tvorby zaznamenal súbor v 80. a 90. rokoch minulého storočia pod umeleckým vedením Ladislava Kopeckého a Jozefa Vrábla," dodala Šulganová.       

"Súbor aktuálne pracuje pod umeleckým vedením Jozefa Vrábla, ktorý je súčasne aj choreografom. Do dnešných dní prešli súborom desiatky tanečníkov, spevákov a hudobníkov, ktorí celé desaťročia rozdávali radosť a potešenie z krásy našich ľudových tradícií nielen doma, ale aj na početných zahraničných cestách," podotkla Šulganová.       

História i súčasnosť, ako aj pôsobenie, prínos a spomienky osobností FS Kysučan sú podľa nej spracované v monografii z roku 2014, ktorá obsahuje viac ako 150 fotografií. Záujemcom je k dispozícii v informačnom centre mesta Čadca v Mestskom dome.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Krajské oslavy SNP na Jankovom vŕšku
Výročie Slovenského národného povstania, ktoré je významným medzníkom v histórii slovenského národa si pripomínajú v mnohých obciach a mestách. V sobotu 27. augusta 2016 si ho pripomenú na Jankovom vŕšku, kde sa uskutočnia Krajské oslavy SNP.
viac
13.04.2019
Vzdelávanie pre budúcnosť - konferencia na pôde PF UMB
Pri príležitosti 70-tich rokov vysokoškolského učiteľského vzdelávania v Banskej Bystrici a 65. výročia vzniku Pedagogickej fakulty sa na pôde Pedagogickej fakulty UMB konala 10. 4. 2019 vedecká konferencia bohatá na prednášky, diskusie a tvorivé prezentácie.
viac
12.09.2019
Živijó 50! - Oslavy SNG na Zvolenskom zámku
V septembri 2019 uplynie 50 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré vznikli v priestoroch zrekonštruovaného Zvolenského zámku. Vedenie galérie pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov pestrý program a už v piatok 13. septembra začne na zámku veľká oslava.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %