Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.08.2021 11:34

Fond malých projektov podporí kúpu defibrilátorov aj cezhraničné tábory


Ilustračná snímka.


Takmer 1,2 milióna eur si rozdelí celkovo 22 cezhraničných projektov, ktoré sa uchádzali o príspevok z Fondu malých projektov. Informuje o tom Košický samosprávny kraj (KSK) na svojej webovej stránke s tým, že na oboch stranách majú zlepšiť kvalitu života v pohraničných oblastiach.


Prostredníctvom podporených projektov majú v prihraničí pribudnúť napríklad hygienické zariadenia, plošiny a výťahy pre ľudí s telesným postihnutím, ako aj projekty zamerané na turistický ruch, kultúru či historické pamiatky.

Dobrovoľnícke centrum Košického kraja napríklad za príspevok nakúpi desať defibrilátorov. V obci Čečejovce zorganizujú výmenné pobyty, počas ktorých obyvatelia vzájomne spoznajú svoje okolie vrátane historických pamiatok. „V Jablonove nad Turňou sa budú deti do desať rokov hravým spôsobom učiť pravidlám cestnej premávky. Séria cezhraničných kultúrnych programov v okolí rieky Slaná čaká aj obyvateľov a návštevníkov obce Plešivec. Na realizáciu táborov a tematických túr v tomto území získalo peniaze Občianske združenie pre rozvoj Gombaseku,“ uvádza KSK.

Ďalším z podporených projektov je zámer zmapovať ľudovo-hudobné a gastronomické dedičstvo Medzihoria a Medzibodrožia na oboch stranách hraníc. Okrem iného bude jeho výsledkom trojjazyčná webová stránka, kde návštevníci nájdu zozbierané piesne a recepty. TJ Družstevník Lipovník spolu so svojím maďarským partnerom vytvoria športovú sieť, ktorá predpokladá aktívnu spoluprácu športových klubov v pohraničí.

Výzva na predkladanie žiadostí o finančný príspevok pre malé projekty bola vyhlásená v rámci Programu spolupráce Interreg V – A Slovenská republika – Maďarsko, a to pre Prioritnú os 4 - Podpora cezhraničnej spolupráce orgánov verejnej správy a osôb žijúcich v pohraničnej oblasti. Zastrešuje ju Európske zoskupenie územnej spolupráce Via Carpatia, ktorého spoluzakladateľom je KSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
BSK: Župa informačným bodom pre cezhraničnú spoluprácu
Bratislavský samosprávny kraj sa stal Infobodom pre Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko (Interreg V-A SK-HU).
viac
06.04.2019
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu samosprávy či školy získať 50-tis eur.
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu žiadať o finančný príspevok pre malé projekty v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko 2014 - 2020. Výzvu na predkladanie žiadostí vyhlásilo Európske zoskupenie územnej spolupráce Via Carpatia.
viac
30.03.2020
Holíč sa uchádza o finančný príspevok z fondov malých projektov
Mesto Holíč sa uchádza o nenávratný finančný príspevok v rámci Fondu malých projektov programu Interreg V-A SK–CZ 2014 - 2020 vo výzve, ktorá bola vyhlásená Regiónom Bílé Karpaty. Odhlasovali to poslanci mestského zastupiteľstva na svojom poslednom zasadnutí.
viac
12.01.2021
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu uchádzači získať až 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu ešte tento mesiac žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %