Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.05.2023 09:30

Fond malých projektov podporil v kraji za päť rokov 152 projektov


Ilustračná snímka: (tasr).


Fond malých projektov podporil v Košickom kraji za uplynulých päť rokov 152 projektov. Financie na podporu cezhraničných regiónov išli z Programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.


Fond malých projektov zastrešuje Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Via Carpatia, kde je spoluzakladateľom Košický samosprávny kraj (KSK). V programovom období sa od roku 2017 do roku 2023 zapojilo šesť krajov, dva na Slovensku a štyri v Maďarsku, informoval v stredu KSK.

"Považujem za veľký úspech, že sa nám z regionálnej úrovne podarilo prerozdeliť vyše šesť miliónov eur pre lokálne organizácie. Je to unikátny projekt aj na európskej úrovni, v podpore cezhraničných regiónov aj týmto spôsobom budeme pokračovať," povedala riaditeľka EZÚS Via Carpatia Julianna Máté.

Medzi priority fondu patrí posilnenie sociálnej súdržnosti prihraničných regiónov prostredníctvom podpory spolupráce na miestnej úrovni. Medzi úspešné projekty patrili napríklad Modrotlač – džínsovina monarchie v Moldave nad Bodvou, Zóna IT! – Robotika na Gymnáziu v Kráľovskom Chlmci, podujatie Most úsmevov v Domko – Domove sociálnych služieb v Košiciach, Jedným klikom za pamätníkom vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach, ako aj ďalšie v mestách a obciach v slovensko–maďarskom pohraničí.

"Fond malých projektov je živým dôkazom toho, že doslova zažiariť môže aj celkom malý nápad. Spoločne s partnermi v Maďarsku sme na užitočné projekty za päť rokov preinvestovali viac ako 6,2 milióna eur," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Žiadatelia a projektoví partneri zo šiestich krajov a žúp prezentovali svoje výstupy na záverečnej konferencii, ktorá sa v stredu konala v maďarskom Tiszaújvárosi.

EZÚS Via Carpatia, s. r. o., pripravuje pokračovanie financovania na ďalšie obdobie rokov 2023 až 2027. Prvá výzva je plánovaná na jeseň tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.04.2019
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu samosprávy či školy získať 50-tis eur.
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu žiadať o finančný príspevok pre malé projekty v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko 2014 - 2020. Výzvu na predkladanie žiadostí vyhlásilo Európske zoskupenie územnej spolupráce Via Carpatia.
viac
12.04.2019
Ďalšia Výzva z Fondu malých projektov
Podmienkou získania podpory je partnerstvo so žiadateľom z Maďarska. To znamená, že aktivity podporené z projektu musia byť realizované na oboch stranách Dunaja.
viac
12.01.2021
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu uchádzači získať až 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu ešte tento mesiac žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
23.05.2022
Samosprávy či školy môžu získať na projekty spolupráce s Maďarskom do 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %