Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.11.2018 07:35

FPKNM zverejnil prvú výzvu na rok 2019


Fond na podporu kultúry národnostných menšín


Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) zverejnil prvú výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie alebo štipendia na rok 2019.


Fond to oznámil na svojom webe, pričom upozornil, že po prvej výzve určenej maďarskej a rómskej menšine bude v prvej polovici novembra nasledovať výzva pre všetky ostatné národnostné menšiny.       

Rómska národnostná menšina má možnosť predkladať žiadosti na voľnočasové aktivity, kultúrno-osvetovú činnosti, vzdelávacie činnosti, vedu, výskum a neprofesionálne umenie. V prípade maďarskej menšiny ide o všetky programy a podprogramy okrem neprofesionálneho a profesionálneho umenia. "Termín predkladania žiadostí je do 3. decembra 2018," informuje fond na stránke www.kultminor.sk.       

V zmysle zákona je na podpornú činnosť na rok 2019 alokovaných 7,6 milióna eur.       

Fond na webe pripomína, že štruktúra podpornej činnosti na rok 2019 obsahuje priority určené Ministerstvom kultúry SR, správnou radou a jednotlivými odbornými radami fondu. Je medzi nimi napríklad podpora prípravy a realizácie projektov k Roku slovenského divadla v roku 2020, ktoré zvýrazňujú národnostné divadlá ako súčasť slovenského divadelníctva. Priority sú zamerané tiež na aktivity súvisiace s Mestom kultúry Banská Štiavnica, takisto aj na výročie Nežnej revolúcie v kontexte situácie rómskej národnostnej menšiny pred novembrom 1989 a po ňom. V prípade aktivít maďarskej národnostnej menšiny je plánom zvýrazniť 100. výročie úmrtia maliara Tivadara Kosztku Csontváryho a podporiť tiež tvorbu pôvodnej maďarskej drámy, rozhlasovej hry a dokumentárneho filmu.       

Pre žiadateľov o poskytnutie dotácie alebo štipendia fond organizuje v priebehu novembra informačné semináre v Bratislave, Dunajskej Strede, Komárne, Rimavskej Sobote, Prešove a v Košiciach. Záujemcovia o jednotlivé semináre sa majú možnosť zaregistrovať na webe FPKNM.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %