Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
06.04.2022 03:20

Galantská knižnica bude mať novú budovu


Snímka zdroj: (galantskakniznica.sk).


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) má zámer vyhlásiť architektonickú súťaž na návrh novej budovy knižnice v Galante. Oznámil to predseda Jozef Viskupič pri príležitosti 70. výročia vzniku Galantskej knižnice (GK), ktoré si pripomenula v utorok slávnostnou akadémiou.


GK je príspevkovou organizáciou Trnavského samosprávneho kraja. Súťaž bude podľa Viskupiča vyhlásená v júni. Projekt výstavby prvej budovy verejnej knižnice na Slovensku po roku 1989 plánuje TTSK zrealizovať v nevyužívanom areáli v jeho vlastníctve, ktorý susedí s parkom Neogotického kaštieľa.

"Ukončili sme sériu podujatí, ktoré sprevádzali oslavy 70. výročia založenia GK. Nová knižnica bude stáť v bývalom areáli strednej školy, Galanta ňou získa oveľa viac ako novú budovu. V meste vytvoríme nový reprezentatívny kultúrno-spoločenský priestor," avizoval Viskupič s tým, že výsledky súťaže budú známe na jeseň.

Knižnica bola pôvodne umiestená v kultúrnom dome na Ulici Československej armády. Jej priestorové podmienky sa zlepšili v roku 1970, keď sa presťahovala do Neogotického kaštieľa, o tri roky na to potom do novopostavenej administratívnej budovy Okresnej odborovej rady v Galante. V 90. rokoch začala knižnica poskytovať aj zvukové knihy pre nevidiacich a slabozrakých. V roku 1996 zmenila názov na Dudvážsku knižnicu, k pôvodnému sa vrátila v roku 1999 a v roku 2002 prešla jej zriaďovateľská pôsobnosť na TTSK.

"Už minulý rok sme pre návštevníkov knižnice pripravili niekoľko akcií k okrúhlemu výročiu GK. Vytvorili sme tiež zborník, výberové bibliografie, divadelné predstavenie a letný koncert. Teší ma, že sa nám podarilo zorganizovať aj záverečné slávnostné podujatie spojené s ohlásením štartu novej kapitoly v živote knižnice. Vďaka rozšíreniu priestorov budeme môcť poskytovať ešte kvalitnejšie knižničné služby a organizovať aj viac vzdelávacích podujatí pre všetky generácie našich čitateľov," doplnila riaditeľka knižnice Lívia Koleková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2020
Nová fakulta zdravotníckych vied bude sídliť v Piešťanoch
Trnavská župa poskytla Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM) priestory v bývalej budove Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch.
viac
03.07.2020
Trnavská župa zmodernizuje cestu na horský priechod Havran z eurofondov
Trnavská župa získala z eurofondov vyše 4 mil. eur na opravu úseku cesty horského priechodu Havran.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
16.07.2021
TTSK víta schválenie zámeru výstavby novej budovy vojenského archívu
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) privítal informáciu o výstavbe novej budovy pre Vojenský archív Trnava, ktorú v stredu (14. 7.) zobrala na vedomie vláda SR. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %