Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.03.2019 08:45

Gelnica získala na viacero podujatí dotácie z Fondu na podporu umenia


Ilustračná snímka


Viacero podujatí, ktoré sa v Gelnici budú tento rok konať, podporil Fond na podporu umenia (FPU). Ako pre TASR povedal vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu Gelnica Milo Janáč, mesto každoročne organizuje desiatky rôznych podujatí.


Podľa neho medzi tie, ktoré navštevujú aj ľudia zo širšieho okolia, patrí i Festival hradných remesiel. Koná sa druhú júnovú sobotu na vrchu Zámčisko, kde sú ruiny hradu z 13. storočia. „Približujeme tam dobovú muziku, stredovekú kuchyňu, rôzne ukážky šermiarov, divadlo,“ povedal s tým, že z FPU na toto podujatie získalo mesto dotáciu vo výške 3000 eur.       

„Takisto sme získali dotáciu na multižánrový festival Gelnické iluminácie, ktorý sa uskutoční 7. septembra. Vždy sa koná na viacerých miestach v Gelnici. Súčasťou sú videomapping, čítačky autorov, koncerty, rôzne inštalácie a výstavy. Ľudia sa môžu aj aktívne zapájať do niektorých inštalácií a byť súčasťou diania,“ spresnil Janáč s tým, že tento rok mesto nadviazalo spoluprácu aj s jedným z českých kultúrnych magazínov. Očakáva preto tiež návštevníkov spoza rieky Morava. Výška podpory z FPU na toto podujatie predstavuje 2500 eur.      

 Ďalšiu dotáciu vo výške 1700 eur sa podarilo získať gelnickej základnej umeleckej škole (ZUŠ), a to na festival komornej hudby Gelnický kľúč, ktorý sa usporadúva od roku 2004. Ide o prehliadku neprofesionálnych detských, mládežníckych a dospelých komorných telies inštrumentálnej hudby rôzneho nástrojového obsadenia. Pravidelne sa koná posledný májový piatok v tamojšom evanjelickom Kostole sv. Michala.       

Vlani Gelnica organizovala i Festival detských folklórnych súborov, dotáciu z FPU na toto podujatie v tomto roku nezískala. „Ale to neznamená, že tento festival nebudeme organizovať. Určite ho pripravíme, pretože sa stretol s veľmi priaznivou odozvou u divákov, a myslím si, že v takejto tradícii je potrebné pokračovať,“ povedal Janáč.       

Najočakávanejším podujatím je podľa jeho slov tradičný Gelnický jarmok, ktorý býva v polovici augusta.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2019
Považské múzeum v Žiline získalo dotáciu na desať projektov
Považské múzeum v Žiline bolo v roku 2019 úspešné vo všetkých výzvach grantového systému Fondu na podporu umenia. Fond v celkovej dotácii 92 070 eur podporil desať podaných projektov.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
13.01.2021
Gelnica chce v tomto roku investovať najmä do miestnych komunikácií
Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 6,64 milióna eur. Ako za radnicu uviedol Milo Janáč, najviac plánujú investovať do miestnych komunikácií.
viac
12.08.2021
Rezort kultúry spustil výzvu pre regionálne kultúrne inštitúcie
Ministerstvo kultúry spúšťa jedinečnú výzvu, na akú regióny čakali roky. 15 miliónov pre regionálne kultúrne inštitúcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %