Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.08.2019 11:25

Gemerský folklórny festival otvorí brány po 46. raz


Foto: TASR - Diana Semanová


Gemerský folklórny festival (GFF) v Rejdovej v okrese Rožňava, ktorý je prehliadkou toho najlepšieho z východoslovenského folklóru, otvorí 22. až 24. augusta svoje brány po 46. raz. Ako uvádzajú organizátori, program podujatia tentoraz obohatia hostia a finalisti z televíznej šou Zem spieva.


Trojdňové podujatie odštartuje vo štvrtok 22. augusta o 18.00 h festivalová novinka, etno workshop zameraný na revitalizáciu tradičného ľudového odevu a doplnkov. O 22.00 h pokračuje tanečným domom s Petrom Vajdom a muzikantmi ľudovej hudby Ondreja Hlaváča.       

V piatok (23. 8.) po slávnostnom otvorení festivalu o 18.00 h sa na rejdovskom pľaci postupne vystriedajú muzikanti, speváci i tanečníci. Tradične festival odštartuje miestna folklórna skupina Hôra. Predstavia sa absolventi so svojimi lektormi z detského muzikantského tábora a Martin Repáň so svojou Repáňovskou muzikou z Terchovej.       

„Tá pravá, nefalšovaná rejdovská zábava so zapojením návštevníkov sa však začína až okolo pol desiatej večer. Kto si chce zanôtiť, nech navštívi spevácky dom u Petriska, kde sa môže naučiť ľudové piesne spod Stromíša. Tancovačka na pľaci s členmi skupiny Bardfa zaručuje ozajstný zážitok pre všetkých, ktorí majú radi ľudové tance. Veselica v obci a v miestnych ‚kerčmách‘ potom zavŕši druhý festivalový deň,“ prezradila detaily riaditeľka Gemerského osvetového strediska (GOS) Helena Novotná.       

Sobotňajší (24. 8.) program má dramaturgicky dve časti. O desiatej sa otvárajú rejdovské dvory a do pol druhej poobede sa koná detský program na javisku pri kostole. Už tradične v tomto pásme dostávajú priestor na účinkovanie klienti z Domova sociálnych služieb Jasanima z Rožňavy, ale predstaví sa aj spevácka skupina Šafolka zo Smižian, ktorá sa zviditeľnila vo folklórnej šou Zem spieva.       

Ako povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, festival robí kraju a jeho tradíciám skvelé meno a pre východniarov je to jeden z najväčších folklórnych sviatkov. „Ak chcete zažiť Gemer s úprimnou pohostinnosťou miestnych, pestrou zmesou ľubozvučného nárečia, tancov, piesní, vôní a chutí, určite by ste si mali naplánovať výlet do Rejdovej,“ pozval Trnka.       

Organizátormi 46. ročníka GFF sú GOS a obec Rejdová. Záštitu nad podujatím prevzal predseda KSK. Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia a KSK.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Pozvánka na 23. ročník Hornotoryského festivalu Jána Lazoríka 2016
V areáli Centra ľudovej kultúry – amfiteátri v Krivanoch sa 12. a 13. augusta uskutoční 23. ročník Hornotoryského folklórneho festivalu Jána Lazoríka 2016.
viac
19.07.2019
XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival
Mesto Lučenec, Novohradské osvetové stredisko a Zväz Slovákov v Maďarsku vás pozývajú na XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival plný hudby, tanca a zaujímavých sprievodných podujatí pre deti i dospelých.
viac
26.07.2023
Začína sa Medzinárodný Novohradský folklórny festival, potrvá päť dní
Na hrade Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu začína v poradí 27. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Bohatý päť dní trvajúci program, ktorého súčasťou budú slovenskí i zahraniční účinkujúci, sa uskutoční vo viacerých mestách a obciach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
16.08.2023
Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko
V druhej polovici augusta sa obec Rejdová v okrese Rožňava stane opäť dejiskom Gemerského folklórneho festivalu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %