Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
19.12.2023 07:50

Geotermálny vrt uviedli do skúšobnej prevádzky


Ministerka hospodárstva Denisa Saková spolu s primátorom mesta Kežmarok Jánom Ferenčákom spustili skúšobnú prevádzku geotermálneho vrtu. Zdroj: Kežmarok.sk


V Kežmarku v týchto dňoch uviedli do skúšobnej prevádzky geotermálny vrt. Hovorkyňa mesta Elena Smrigová informovala, že približne 2,5 kilometra hlboký vrt začína v meste vykurovať domy, byty a v pláne je prepojiť naň až štyri kotolne centrálneho zdroja tepla.


 Horúca voda spod zemského povrchu tak môže nahradiť a zásobovať až 1500 domácností, ako aj priľahlú školu a materské školy.         

"Rovnako ako je pre nás výhodné si na Slovensku vyrábať elektrickú energiu, je veľmi dôležité, aby sme hľadali aj ďalšie zdroje energetickej sebestačnosti. Slovensko má v oblasti geotermálnej energie veľký potenciál a som veľmi rada, že práve v Kežmarku to dokázali využiť," uviedla ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) pri spustení geotermálneho vrtu.         

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák upozornil, že dlhodobou snahou mesta je minimalizovať znečisťovanie životného prostredia a hľadať alternatívne spôsoby zabezpečovania potrieb nevyhnutných pre život. "K takým dnes patria aj výroba elektrickej energie a výroba tepla. Realizáciou geotermálneho vrtu sme získali obnoviteľný zdroj energie, ktorý je využívaný na účely vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody. Patríme medzi top mestá na Slovensku, ktoré stavili na využitie vlastných obnoviteľných zdrojov, čím sa stávame nezávislejšími od vonkajších zdrojov," skonštatoval.         

S vŕtaním geotermálneho vrtu na sídlisku Juh začala súkromná spoločnosť v úvode februára 2022. Plánovanú hĺbku 2,5 kilometra dosiahli investori v máji 2022, následne sa prešlo k očisťovaniu a oživovaniu vrtu. Práce v Kežmarku realizuje súkromná firma, ktorá je držiteľom povolenia na vykonávanie hydrogeologického prieskumu vôd v prieskumnom území. Primátor dodal, že samospráva sa pôvodne plánovala do projektu pustiť sama. "Založili sme firmu a tím odborníkov sa pustil do prípravy podkladov vrátane prepočtov vykurovacieho potenciálu pri rôznej intenzite získaného tepla a rôznej výdatnosti zdroja. Na samotný vrt však chýbali peniaze. Navyše v Kežmarku nie je nijaký iný prieskumný vrt, ktorý by slúžil ako garancia, že projekt bude úspešný. Finančnú podporu preto mesto nemohlo získať z banky ani od štátu. Východiskom neboli ani európske zdroje," podotkol Ferenčák s tým, že mesto nakoniec vyhlásilo obchodnú súťaž na predaj spoločnosti.         

Realizácia projektu si podľa Smrigovej vyžiadala približne tri milióny eur. Po kolaudácii vrtu sa celé okolie zrevitalizuje. Pribudne pri ňom vonkajšie cvičisko s lavičkami, stojany na bicykle a informačná tabuľa o význame diela pre komunitu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2021
Nad geotermálnym zdrojom pri Čižaticiach už vŕtajú prvé stroje
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc postupujú od leta práce na realizácii geotermálneho vrtu. Geotermálna voda by podľa zámerov Košického samosprávneho kraja (KSK) mala slúžiť pre budúci akvapark, možné je aj ďalšie využitie ako vykurovanie.
viac
02.02.2022
Pri Čižaticiach dosiahne geotermálny zdroj veľká vrtná súprava
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc začali v utorok s hĺbením geotermálneho vrtu pomocou veľkej vrtnej súpravy. Schopná je dostať sa až do hĺbky 3,7 kilometra.
viac
07.02.2022
Začali sa práce na geotermálnom vrte, náklady presiahnu tri milióny eur
V podtatranskom meste Kežmarok začali práce na geotermálnom vrte, investičné náklady na projekt podľa predpokladov presiahnu tri milióny eur. Vrt na sídlisku Juh za základnou školou a bytovkou na Levočskej ulici bude slúžiť na výrobu tepla pre kežmarské domácnosti.
viac
24.07.2023
Z geotermálneho vrtu by mohlo teplo čerpať 1500 domácností i školy
Teplo z geotermálneho vrtu v Kežmarku by mohlo využiť až 1500 domácností i škola v blízkosti, ako aj materské školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %