Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.04.2022 12:10

Gombaseckú jaskyňu po zimnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti


Ilustračná snímka


Gombasecká jaskyňa v okrese Rožňava je po zimnej prestávke od piatku opäť prístupná pre širokú verejnosť. Na návštevníkov čaká i nový vstupný areál, ktorý zástupcovia Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR koncom marca slávnostne otvorili pri príležitosti 70. výročia objavenia jaskyne.


TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.       

"V roku 2021 sme dobudovali a do prevádzky uviedli nový prevádzkový objekt vo vstupnom areáli pred jaskyňou. Slávnostné otvorenie vstupného areálu sme sa preto rozhodli spojiť s významným výročím objavenia jaskyne," uviedol riaditeľ SSJ Ján Zuskin s tým, že podujatie posúvali pre rôzne pandemické opatrenia.       

Gombasecká jaskyňa sa nachádza na úpätí Silickej planiny a je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Patrí medzi ľahko dostupné no zároveň bohato vyzdobené sprístupnené jaskyne Slovenska. Gombasecká jaskyňa, typická najmä pre dlhé sintrové brká, bola objavená v roku 1951 skupinou dobrovoľných rožňavských jaskyniarov.      

 "Od októbra 1951 jaskyniari postupne prehlbovali riečisko potoka vytekajúceho z vyvieračky a znižovali výšku jeho hladiny. Prenikali čoraz hlbšie do podzemia a v dňoch 18. až 21. novembra 1951 objavili hlavné priestory jaskyne. Sprístupňovacie práce začali v roku 1953, jaskyňa bola pre verejnosť slávnostne otvorená 15. mája 1955," dodal historik SSJ Miroslav Kudla.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2017
Jaskyňa Domica je sprístupnená pre verejnosť
Jaskyňa Domica v okrese Rožňava v stredu (1. 2.) ako prvá zo šiestich jaskýň v Košickom kraji otvorila svoje brány pre verejnosť.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
18.06.2022
Letné kúpalisko otvorilo tohtoročnú letnú sezónu
Letné kúpalisko vo Veľkom Krtíši v sobotu otvorilo tohtoročnú letnú sezónu. Pre TASR to potvrdil riaditeľ príspevkovej organizácie Správa športových zariadení mesta Veľký Krtíš Marian Vrško. Poznamenal, že kúpalisko má za sebou kompletnú rekonštrukciu.
viac
13.04.2023
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %