Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.11.2020 07:45

Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok


Lovecký salón paláca Lubomirských. Snímka zdroj: (Archív múzea).


Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.


Pracuje sa aj na schodiskách, ktoré majú návštevníkom sprístupniť hodnotné gotické podzemie. Uviedol to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že už tretí rok priebežne zachraňujú torzálnu architektúru paláca.      

„Ide o najstarší hradný palác, kde sú zachované najhodnotnejšie architektonické prvky. Projekt obnovy gotického paláca podporilo Ministerstvo kultúry SR programom Obnovme si svoj dom vo výške 20 000 eur. Aj múzeum v rámci vlastného rozpočtu pravidelne prispieva k záchrane tohto paláca,“ ozrejmil Mikulík.      

Momentálne podľa jeho slov pracujú aj na librete novej stálej expozície Hrad Ľubovňa - križovatka obchodných ciest. Hrad a mesto pod ním boli totiž v minulosti križovatkou niekoľkých významných obchodných ciest. Návštevníkovi tak chcú v podzemí gotického paláca predstaviť nielen samotné obchodné cesty, ale aj tovar, s ktorým sa obchodovalo, a ďalšie historické súvislosti.       

Keďže múzeum spravuje rozsiahly hrad a skanzen pod ním, podľa riaditeľa robia pravidelne mimoriadne náročnú údržbu. Pri nej využívajú aj prácu horolezcov, ktorí pracujú na ťažko dostupných miestach hradu. Mikulík pripomenul, že počas tohto roka realizovali konzerváciu a opravu korún hradnej fortifikácie a dvoch pilierov hlavnej hradnej veže. V júni zase slávnostne kolaudovali Palác Lubomírských, ktorý bude verejnosti sprístupnený v apríli 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
07.03.2017
Na hrade Revište chcú dokončiť severnú vežu, hľadajú staré fotografie
Združenie na záchranu hradu Revište plánuje v tomto roku dokončiť na tejto kultúrnej pamiatke pri Žarnovici opravu severnej veže a vybudovať vyhliadkovú plošinu.
viac
26.01.2018
Mesto Holíč získalo dotáciu na Koniareň viac ako pol milióna eur
Mesto Holíč získalo z Ministerstva kultúry (MK) SR dotáciu vo výške 588 860 eur. Finančné zdroje sú viazané na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Holíčsky zámok – Koniareň. Zmluva bola zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
viac
20.08.2020
Obec získala 890 000 eur na rekonštrukciu západného krídla hradu
Obec Beckov uspela so žiadosťou o finančný grant na rekonštrukciu západného paláca hradu Beckov. Z Nórskych fondov dostane asi 890 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %