Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.12.2021 08:35

Granty z programu Zelené oázy umožnia výsadbu už na jar


Banner.


Každá zeleň sa počíta, ale stromy sú vraj jej kráľovskou korunou. Neslúžia len na ozdobu. Klimatická kríza ukazuje ich silu a našu vzájomnú previazanosť. Program Zelené oázy preto aj v ďalšom ročníku rozdá granty prednostne na výsadbu stromov.


O financovanie zelených komunitných projektov môžu žiadať obce, mestá, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá spolu s dobrovoľníkmi. V 16. ročníku grantového programu SlovnaftuNadácie Ekopolis si najlepšie komunitné enviro-projekty rozdelia 60 000 eur. 

Založiť komunitnú záhradu, vyčistiť potok

Tento ročník programu Zelené oázy má podtitul Stromy medzi nami. Podporí výsadbu stromov na uliciach, ale tiež medzi jednotlivými mestskými časťami a obcami. Veľkú šancu na získanie grantu má výsadba stromov lemujúcich cesty, ktoré vedú k rekreačným areálom či turisticky zaujímavým miestam a výsadba stromov ako živých koridorov, ktoré spájajú izolované ostrovčeky zelene a podporujú lokálnu rastlinnú aj živočíšnu rozmanitosť.

O grant sa môžu uchádzať aj iné zelené nápady. Založenie komunitnej záhrady, vyčistenie jazier, potokov alebo riek, zlepšenie náučných trás a chodníkov, vybudovanie priestoru na chov malých hospodárskych zvierat a včiel, ale aj ďalšie spôsoby pomoci prírode najmä v mestskom prostredí – to všetko má šancu na grant.

„Podporíme žiadateľov o grant najmä vo výsadbe stromov. Je to dlhoveké opatrenie na zadržiavanie vody v krajine, udržovanie správnej mikroklímy a podporu rozmanitosti života. Stromoradia a aleje prepájajú miesta, lokality a symbolizujú medziľudskú spoluprácu, spolupatričnosť a priateľstvo.“, uviedla Ľubica Štúberová, manažérka programu Zelené oázy z Nadácie Ekopolis.

Ak sa projekt dostane medzi najlepšie, jeho autori môžu konať už na jar 2022. Výzva na podávanie projektov je otvorená do 17. januára 2022. Všetky informácie a formulár žiadosti sú dostupné na www.oazy.sk 

Inšpirácie zo Žiliny či Zálesia

Predošlý 15. ročník programu podporil po celom Slovensku dvadsať skvelých nápadov a zelených riešení, ktoré sa realizovali tento rok. Najväčšou akciou bolo čistenie brehu Klátovského ramena na Malom Dunaji. Vyše 450 dobrovoľníkov vyzbieralo na približne 20-kilometrovom úseku brehov tejto rieky desať ton odpadu. V Žiline pod estakádou vzniká v spustnutom priestore zelený Park Frambor. Dobrovoľníci tam intenzívne pracujú na záchrane prírodného prostredia s prameňmi pitnej vody a mokraďami. Dobrovoľníkom zo Zálesia pri Bratislave sa podarilo zasadiť popri plánovanej cyklotrase 130 ovocných stromov a v Žiari nad Hronom vzniká ekologické komunitné centrum Búda. V spolupráci s mestskou samosprávou dobrovoľníci zrevitalizovali aj blízky vnútroblok. Zasadili stromy a kríky ako živý plot, založili kvitnúcu lúku a zo starého pieskoviska vytvorili voňavé komunitné Bylinkovisko.

„Program Zelené oázy má za uplynulých pätnásť rokov na svojom konte vyše 350 zelených projektov, ktoré sa stali skutočnosťou. Sú to nové alebo obnovené zelené miesta po celom Slovensku. Pridanou hodnotou Zelených oáz je, že prispeli k pekným vzťahom v rámci lokálnych komunít, ktoré sú ich tvorcami.“, uviedol Anton Molnár, riaditeľ Komunikácie SLOVNAFT, a.s. 

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
07.02.2022
Zelené oázy: Hlasujte za projekt vo svojom kraji
Stromy a nová zeleň pribudnú v mestách a obciach po celom Slovensku. Postará sa o to 16. ročník grantového programu Zelené oázy Slovnaftu a Nadácie Ekopolis.
viac
02.12.2022
Dobrovoľníci môžu žiadať o financie na výsadbu stromov do výšky 4000 eur
Nadácia Ekopolis organizuje program Sadíme budúcnosť. Dobrovoľníci môžu žiadať o finančnú podporu na svoje projekty výsadby stromov do výšky 4000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %