Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.01.2020 10:15

Greenpeace: Envirorezort stále nerobí dosť vo veci klimatickej krízy


Greenpeace - logo


Vo veci klimatickej krízy Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ani vláda stále nerobia dosť. Myslí si to organizácia Greenpeace. MŽP oponuje, že za posledné tri roky na Slovensku v boji proti klimatickej zmene urobili veľký kus práce.


Slovensko podľa Greenpeace patrí k ôsmim štátom Európskej únie, v ktorých v roku 2018 narástli emisie skleníkových plynov. "Celkovo je treba povedať, že MŽP, podobne ako celá vláda, stále nerobí v otázke klimatickej krízy dosť," skonštatoval koordinátor klimatickej kampane organizácie Greenpeace Radek Kubala.       

Hovorca MŽP Tomáš Ferenčák pre TASR povedal, že boj proti klimatickej zmene patrí medzi priority ministerstva. Spomenul, že envirorezort investuje do triedenia a recyklácie odpadov, zaviedol protiskládkový balíček a podporuje aj vodozádržné opatrenia. "Ministerstvu sa podarilo presadiť dodatočných 2,5 miliardy eur do roku 2030 na investície do opatrení na rozvoj obnoviteľných zdrojov, do znižovania energetickej náročnosti ekonomiky. Či už v doprave, stavebníctve, teplárenskom sektore," uviedol Ferenčák.       

Do budúcna chce Greenpeace požadovať, aby MŽP a aj ostatné ministerstvá robili vo veci ochrany klímy omnoho viac.       

Greenpeace naopak pozitívne hodnotí, že MŽP stálo v otázkach ťažby a spaľovania uhlia na Slovensku vždy na dobrej strane. "Ministerstvo požadovalo ukončenie ťažby a spaľovania uhlia, nasmerovalo Slovensko do medzinárodnej koalície štátov končiacich s uhlím 'Powering past coal alliance'," povedal Kubala. Ferenčák poznamenal, že Slovensko prijalo politicky náročné rozhodnutie o zastavení dotácií na spaľovanie domáceho uhlia do roku 2023.       

Envirorezort podľa Kubalu tiež podporoval ambicióznejší cieľ Európskej únie pre znižovanie emisií skleníkových plynov do roku 2030 a dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. "To veľmi oceňujeme," uviedol Kubala.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2019
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy, tvrdí L. Sólymos
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy. Uvedomuje si kroky, ktoré musí urobiť, aby sa čím skôr priblížilo k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Tvrdí to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa v utorok a stredu (11. 12.) zúčastní na klimatickom samite OSN v Madride.
viac
08.06.2020
Projekt Game On! má zvýšiť povedomie mladých o klimatickej zmene
Zvýšenie povedomia mladých ľudí o klimatickej zmene a ich motivovanie k zmene životného štýlu je cieľom projektu "Game on! - V hre je naša budúcnosť. Zastavme zmenu klímy!".
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
26.09.2022
Dobrovoľníci vyniesli z NP Slovenský raj desiatky vriec odpadu
Desiatky kilogramov odpadu vyniesli dobrovoľníci z Národného parku (NP) Slovenský raj v rámci akcie Čisté hory. Koordinátor akcie Marek Leskovjanský pre TASR uviedol, že odhadom sa do aktivít v jednotlivých častiach regiónu zapojilo počas dvoch dní približne 300 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %