Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
14.02.2022 12:30

Handlová chce získať Európsku značku excelentnosti dobrej správy vecí verejných


Ilustračná snímka: (tasr).


K hodnoteniu samosprávy môžu prispieť obyvatelia a volení zástupcovia mesta vyplnením dotazníka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Mesto sa zapojilo do programu European Label of Governance Excellence (ELoGE) Slovensko, ktorý riadi Centrum expertízy pre dobre spravovanú spoločnosť Rady Európy. O označenie pre vynikajúco spravované samosprávy podľa referenčných kritérií tohto európskeho programu sa bude v tomto ročníku uchádzať vrátane Handlovej 12 samospráv," uviedla Paulínyová.

Zmyslom projektu je podľa nej podporovať vzdelávanie a rozvoj kapacít samospráv. "Mestá a obce v programe ELoGE vyhodnocujú svoje fungovanie, identifikujú svoje silné stránky a priestor na zlepšenie v prospech občana. Akreditovaný partner projektu pre Slovensko je občianske združenie Dobrý úradník," priblížila.

Program má ambíciu podporovať dlhodobé vzdelávanie a rozvoj kapacít samospráv a obsahovo vychádza z 12 princípov dobrého demokratického vládnutia. Projekt sa začal v januári a vyvrcholí v júni. "Samosprávu budú hodnotiť obyvatelia mesta a volení zástupcovia mesta. Dotazník pre verejnosť uverejňujeme vo vydaní novín a v elektronickej podobe na stránke mesta. Veríme, že dostaneme spätnú väzbu od čo najväčšieho počtu Handlovčanov," povedala Vanda Matiašková z oddelenia komunikácie a marketingu mestského úradu.

Okrem dotazníkov musí samospráva predložiť ku každému z 12 princípov dôkazy, akým spôsobom konkrétny princíp napĺňa. Dotazníky aj dôkazy nakoniec vyhodnotí panel expertov programu ELoGE Slovensko. Obyvatelia a volení zástupcovia, ktorí obdržali v rámci projektu dotazníky do svojich e-mailových schránok, ich môžu vyplniť do konca februára.

"Do medzinárodného programu sa Handlová nezapojila iba preto, aby získala ocenenie, ale aby nám tiež program pomohol spoznať a uvedomiť si silné a slabé stránky samosprávy mesta Handlová. Vieme, že v službe pre verejnosť je vždy čo zlepšovať. Budeme môcť priniesť nové a efektívne riešenia problémov a moderné spôsoby poskytovania služieb," skonštatovala Paulínyová.

Veľkým plusom programu podľa nej je, že mesto nemusí experimentovať, ale môže sa učiť zo skúseností iných a aplikovať riešenia, ktoré sa osvedčili v iných samosprávach. "Pravidelne na týždennej báze samospráva komunikuje s odborníkmi z projektu a ostatnými zapojenými samosprávami cez online platformu,“ dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2020
Školy sa môžu zapojiť do projektu, ktorý organizuje inovačné workshopy
Školy sa môžu zapojiť do národného projektu inovujme.sk, ktorý organizuje rôzne inovačné workshopy. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič s tým, že do programu sa zapájajú startupy i podniky z regiónu.
viac
03.10.2020
Pilotný ročník projektu ELoGE otvorený
Dobrý úradník, akreditovaný partner Rady Európy, v rámci realizácie projektu Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných zorganizoval v dňoch 10. a 11. septembra v Bratislave úvodné zasadnutia s členmi Platformy národných partnerov ako aj participujúcimi samosprávami.
viac
30.01.2021
Finále projektu ELoGE Slovensko 2020
Päť slovenských miest získalo Európsku značku excelentnosti dobrej správy vecí verejných.
viac
11.03.2022
Handlová spustila interaktívny projekt na podporu cestovného ruchu
Samospráva Handlovej spustila projekt na podporu cestovného ruchu v meste. Výzvou Zaži Handlovú chce podporiť spoznávanie handlovskej kultúry, histórie a prírody interaktívnym spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %