Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.11.2019 05:05

Historicky prvý Miestny odbor Matice slovenskej oslavuje storočnicu


Snímka zdroj: matica.sk


Storočnicu historicky prvého Miestneho odboru Matice slovenskej (MS) na Slovensku oslávia jeho členovia slávnostnou schôdzou, ktorá sa uskutoční v pondelok 4. novembra v Turčianskej knižnici v Martine. V rámci podujatia uvedú do života novú monografiu o dejinách odboru.


"Miestny odbor vznikol 2. novembra 1919 v sídle MS v Turčianskom Svätom Martine. Do roku 1950 zorganizoval okolo troch stoviek kultúrno-osvetových podujatí. V turčianskom regióne i v širších slovenských reláciách sa stal významným kultúrno-osvetovým činiteľom a v rámci Slovenska bol po Bratislave člensky druhým najpočetnejším matičným miestnym odborom vôbec. V roku 1943 patrila k jeho členom až štvrtina obyvateľov mesta Martin," priblížil riaditeľ Archívu MS Pavol Madura, ktorý je zároveň autorom prvej vedeckej monografie o dejinách martinského odboru.       

V prvej polovici 20. storočia stáli na čele miestneho odboru významné osobnosti, ako boli napríklad historik a verejný činiteľ Pavol Florek, prvá slovenská akademická maliarka Želmíra Duchajová-Švehlová či sochár Fraňo Štefunko. "Zoznam elitných osobností kultúrneho a matičného života je mimoriadne dlhý, preto možno konštatovať, že miestny odbor v Martine predstavoval jeden z najreprezentatívnejších matičných odborov," uviedol Pavol Parenička zo Slovenského literárneho ústavu MS.       

Storočnice založenia si od tohto roka budú postupne pripomínať aj ďalšie súčasné matičné miestne odbory, a to aj novými jubilejnými publikáciami. V nich zhodnotia prácu svojich predchodcov po vzniku prvej Československej republiky a obnovení činnosti MS. "Problematika pôsobenia a význam miestnych odborov v regiónoch nie sú podnes v dejinách našej kultúry odborne a komplexne spracované, čo už súčasná generácia matičiarov začína naprávať. Nová publikácia archivára MS bude zároveň slúžiť ako metodický a inšpiratívny vzor na tvorbu ďalších podobných prác o dejinách miestnych odborov MS," doplnila hovorkyňa MS Veronika Matušková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2016
Štvrťstoročie práce v prospech samosprávy i ľudí v regióne
Združenie miest a obcí, región JE Jaslovské Bohunice oslávilo 1. apríla v Divadle Jána Palárika v Trnave 25 rokov svojej aktívnej činnosti.
viac
18.06.2017
Nová Dubnica oslávila šesťdesiatku
Na Mierovom námestí v Novej Dubnici od štvrtku 1. júna do nedele 4. júna užívali Novodubničania oslavy 60. výročia založenia mesta. Mesto pre svojich obyvateľov pripravilo bohatý sprievodný program.
viac
22.08.2019
Matica slovenská sa zapojí do Scénickej žatvy 2019
Scénická žatva 2019 sa opäť uskutoční v spolupráci s Maticou slovenskou (MS). Najstarší festival neprofesionálneho divadla v Európe, ktorého dejiny začala písať národná ustanovizeň, sa aktuálnym 97. ročníkom približuje k okrúhlej storočnici.
viac
11.06.2022
Na Radničnom námestí v Bardejove si pripomenú Deň Rusínov na Slovensku
Rusínska obroda na Slovensku a jej partneri si v Bardejove pripomenú Deň Rusínov na Slovensku. Hlavný program v rámci celonárodných osláv sa uskutoční v nedeľu (12. 6.) na Radničnom námestí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %