Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
07.01.2023 03:05

Hlasovací preukaz na voľbu mimo svojej obce sa dá získať do 20. 1. 2023


Ilustračný banner


Volič, ktorý sa chce zúčastniť na referende, no v deň jeho konania nebude môcť hlasovať v mieste svojho trvalého pobytu, môže požiadať o hlasovací preukaz. Urobiť tak môže už len osobne do 20. januára.


Týka sa to len voliča, ktorý má trvalý pobyt na Slovensku. Následne môže hlasovať v hociktorej volebnej miestnosti. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR.

Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu voličov v ktoromkoľvek volebnom okrsku. Požiadať oň môže už len osobne najneskôr posledný pracovný deň pred referendom, čiže 20. januára v úradných hodinách obce. Obec vydá hlasovací preukaz bezodkladne.       

Požiadať o hlasovací preukaz sa dá aj cez osobu splnomocnenú žiadateľom. Urobiť tak môže tiež do 20. januára.       

Referendum bude v sobotu 21. januára. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením NR SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2023
Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy od 16. augusta
Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy pre voľby do Národnej rady SR od stredy 16. augusta. Lehota vyplýva zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Na základe hlasovacieho preukazu môže volič hlasovať v sobotu 30. septembra v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku.
viac
20.02.2024
O hlasovací preukaz možno listom a e-mailom požiadať do 4. marca
O hlasovací preukaz pre prvé kolo prezidentských volieb možno listom alebo e-mailom požiadať do 4. marca. Listinná žiadosť musí byť v tomto termíne aj doručená. Preukaz je určený voličom, ktorí v čase volieb nebudú v mieste trvalého pobytu.
viac
20.03.2024
Posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu je piatok 22. marca
Hlasovací preukaz pred prvým kolom voľby prezidenta si môžu voliči vybaviť najneskôr v piatok 22. marca. Požiadať oň môžu obec trvalého pobytu počas jej úradných hodín, a to osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby.V prípade druhého kola volieb uplynie termín 5. apríla.
viac
23.04.2024
Obce začnú vydávať hlasovacie preukazy pre eurovoľby od 24. apríla
Vybaviť si ho môžu voliči, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku a v deň volieb nebudú môcť voliť vo svojom volebnom okrsku. Voľby do EP sa uskutočnia v sobotu 8. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %