Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.09.2018 06:00

Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku


Budova Astorky


Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.


Súčasný stav budovy Astória vzbudzuje obavy o osud tejto legendárnej stavby. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana. Ešte ako Kaviareň Astória bola miestom stretávania sa kultúrnej elity. Neskôr sa stala sídlom divadla Astorka Korzo 90, ktoré bolo veľmi prínosné pre kultúru v Bratislave. „Dnes budova chátra, je vo vlastníctve schránkovej firmy a sú obavy o osud tejto pamiatky. Preto sme vyvinuli úsilie, aby sa stala národnou kultúrnou pamiatkou, čím by jej režim bol prísne regulovaný a kontrolovaný štátom,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Do tejto budovy sa musí znovu vrátiť kultúra. Apelujem na Bratislavčanov aj na celú kultúrnu obec a verejnosť, aby nás v úsilí o záchranu tejto budovy podporili. Budem o tom hovoriť aj s ministerkou kultúry a ministrom spravodlivosti,“ dodal primátor.

Iniciatívu primátora o záchranu budovy ocenil aj riaditeľ divadla Astorka Korzo 90 Vlado Černý a zakladajúca členka tohto divadla Zita Furková.

V júni 2018 Pamiatkový úrad na základe podnetu hlavného mesta začal konanie vo veci vyhlásenia budovy Astória za národnú kultúrnu pamiatku. V auguste 2018 Pamiatkový úrad prerušil konanie z dôvodu, že na majetok spoločnosti Gallard (spoločnosť vlastniaca budovu) je vyhlásený konkurz.

Budova Astória bola vybudovaná v roku 1925 podľa projektu architektov Friedricha Weinwurma a Ignáca Vécseia. Kaviareň Astória bola v období 1. ČSR všeobecne známym bratislavským fenoménom. Okrem klasických kaviarenských služieb poskytovala aj nadštandardné akcie, medzi ktorými vynikala živá hudobná produkcia. Bola miestom stretávania mnohých známych kultúrnych osobností z oblasti politiky, hudby, literatúry a výtvarného umenia. V roku 1926 sa tu uskutočnil prvý priamy rozhlasový prenos na území Bratislavy. Aj druhá funkcia objektu – sídlo divadla Astorka Korzo 90 – bola zo spoločenského hľadiska veľmi výrazná a bola prínosom pre kultúrny a umelecký život mesta.

Obecné noviny č. 37-38/2018

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
24.11.2020
Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty
Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.
viac
09.07.2021
Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.
viac
12.11.2022
Tržnica je národnou kultúrnou pamiatkou
Novomestská Nová tržnica na Trnavskom mýte bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %