Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.05.2022 02:25

Hlavnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v polovici mája


Oravská lesná železnica.


Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu (15. 5.). Program pre návštevníkov sa začne o 12.30 h v stanici Tanečník. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.


"Pod vedením Adriána Malovaníka vystúpi na pódiu ľudová hudobná skupina, v areáli budú remeselníci drotár, keramikár a ďalší. V nedeľu bude premávať parná lokomotíva Gontkulák od 11.00 h," priblížila Jagnešáková.

Novinkou tohtoročnej sezóny bude sprístupnenie expozície "Gorali včera a dnes", ktorú slávnostne otvoria 12. júna. Riaditeľka prezradila, že Oravské múzeum vybudovalo na Sedle Beskyd nový objekt na pôvodnom mieste, kde v máji 2020 zhorela do tla pôvodná goralská drevenica. V stanici Tanečník zas vybudovali novú prístupová rampu a toalety, ktoré budú slúžiť pre ľudí so špeciálnymi potrebami "Veríme, že aj tento rok nám návštevníci zachovajú svoju priazeň a my im na oplátku pripravíme zaujímavé podujatia, aby mohli u nás stráviť príjemné chvíle," skonštatovala.

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných  úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy. Vlaky Oravskej lesnej železnice odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2018
Na Oravskej lesnej železnici otvorili hlavnú turistickú sezónu
Podujatím Keď odfúkne lokomotíva v nedeľu v Oravskej Lesnej slávnostne otvorili hlavnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici. Okrem kultúrneho programu bola pre návštevníkov pripravená aj spomienka na významné výročia Oravskej lesnej železnice, Oravského múzea či parnej lokomotívy Gontkulák
viac
10.05.2019
Novinkou letnej turistickej sezóny na Oravskej lesnej železnici je Remeselný dom
Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria už túto nedeľu 12. mája. Návštevníkov povozí parná lokomotíva Gontkulák a zabaví bohatý sprievodný program.
viac
22.04.2021
Prvá na Slovensku otvorí sezónu Košická detská historická železnica
Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začne sezónu v tomto roku ako prvá. Kolesá historického vláčika sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehnú v sobotu 24. apríla.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %