Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.12.2021 08:00

Hlohovec má pripravenú stratégiu adaptácie na dôsledky zmeny klímy


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Hlohovec vníma hrozby a riziká dosahov zmeny klímy na svoj rozvoj i na zdravie či majetok Hlohovčanov. V záujme systematicky reagovať a prispôsobiť všetky svoje činnosti súčasným i očakávaným dosahom zmeny klímy dalo vypracovať komplexnú stratégiu adaptácie.


Dokument zaradili do programu decembrovej schôdze mestského zastupiteľstva, informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Na základe výsledkov verejného obstarávania poverila radnica vypracovaním Stratégie adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy na území mesta Hlohovec Karpatský rozvojový inštitút. „Relevantné odbory mestského úradu dlhodobo a systematicky spolupracovali na príprave stratégie, dopĺňali ju a pripomienkovali. Išlo o dvojročný komplexný proces. Dokument má ambíciu byť základným strategickým východiskom v oblasti eliminácie nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy v Hlohovci,“ doplnila Martina Kováčová z odboru stratégie Mestského úradu v Hlohovci.

Stratégia definuje okrem iného ako jeden z cieľov zníženie zraniteľnosti mesta dôsledkami vĺn horúčav zmenami rozlôh spevnených plôch, vzrastlej zelene, vznikom zelených striech a vertikálnej zelene či tiež zavedenie adaptačných opatrení, ktoré by boli cielené priamo na seniorov.

Odporúča napríklad aj ochladzovanie územia cirkuláciou vzduchu medzi urbanizovaným územím a jeho okolitým prírodným prostredím, nepovoľovanie novej výstavby vyšších budov, ktoré by redukovali vzdušné kanály v smere prevládajúcich vetrov a podobne. Rieši tiež zníženie zraniteľnosti mesta povodňami z prívalových zrážok prostredníctvom novovytvorených retenčných nádrží na zadržanie zrážkových vôd či zmenou podielu nepriepustných plôch. Zámerom je aj zníženie zraniteľnosti mesta dlhodobými suchami i zvýšenie povedomia, informovanosti a miery spolupráce s verejnosťou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2020
Národná adaptačná stratégia má zvýšiť pripravenosť Slovenska na zmenu klímy
Akčný plán na implementáciu stratégie adaptácie SR na zmenu klímy (NAP) má pomocou adaptačných opatrení a úloh zvýšiť pripravenosť Slovenska na dôsledky zmeny klímy.
viac
16.11.2020
Hodnotenie Akčného plánu pre implementáciu Stratégie SR na zmenu klímy
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako rezortný orgán, zahájilo prípravu strategického dokumentu: „Akčný plán pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy“.
viac
07.01.2022
Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody
Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.
viac
25.08.2022
Handlová sa chce klimatickej zmene venovať koncepčne, pripraví stratégiu
Mesto Handlová sa chce dôsledkom klimatickej zmeny venovať koncepčne. Plánuje pripraviť strategický dokument, ktorý bude riešiť problematiku energetickej efektívnosti, životného prostredia či dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %