Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.08.2019 10:10

Horehronská metropola bude krajšia a zelenšia aj vďaka eurofondom


Ilustračná snímka (tasr)


V centre horehronskej metropoly Brezno pribúdajú záhony, ktoré majú plniť nielen estetickú, ale predovšetkým izolačnú a termoregulačnú funkciu. Mesto v týchto dňoch pristúpilo k realizácii projektu regenerácie zelene. Informoval o tom v pondelok brezniansky magistrát.


"Na tento projekt sa nám podarilo získať 160.000 eur z eurofondov s päťpercentnou spoluúčasťou z našej strany. Verím, že už po lete budeme môcť prechádzať opäť jednou z krajších ulíc v meste," konštatoval primátor Brezna Tomáš Abel. Okrem izolačnej zelene postupne pribudnú prvky drobnej architektúry, ako lavičky, stoličky či odpadkové koše.

Mnohé samosprávy siahajú po riešeniach, ktoré majú zmierniť dosahy globálneho otepľovania a zlepšiť mikroklimatické podmienky na život ich obyvateľov a návštevníkov. V Brezne má k tomu prispieť projekt Regenerácia obytnej zelene na Ulici Fraňa Kráľa, ktorý umožní obnovu, ošetrenie a ochranu už jestvujúcej zelene, výsadbu novej, a tým aplikovanie opatrení na zníženie prašnosti i hluku na frekventovanej ulici.       

Ide o pilotný projekt, ale podľa slov primátora rozhodne nie o posledný v tomto roku. "Máme ich spracovaných viacero, v rámci regenerácie vnútroblokov nás čakajú ďalšie štyri projekty v Margitinom parku, na uliciach 9. mája, Malinovského a ŠLN. Veríme, že ich realizácia urobí naše mesto opäť krajším," dodal primátor.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2020
V Trenčíne zrekonštruujú za 470 000 eur nocľaháreň a nízkoprahové centrum
Trenčín získa nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 447 000 eur. Za tieto peniaze zrekonštruuje budovu na Nešporovej ulici, kde dnes sídli Nocľaháreň a Nízkoprahové denné centrum.
viac
11.12.2020
Regeneráciou Mikovíniho ulice pokračuje revitalizácia vnútroblokov
Mesto Nitra hľadá dodávateľa stavebných prác na regeneráciu vnútrobloku Mikovíniho ulice na sídlisku Klokočina. Predpokladaná hodnota zákazky je vyčíslená na 43 200 eur. Vo vnútrobloku sa plánujú nové prvky vegetácie, ktoré zlepšia podmienky pre existujúce dreviny.
viac
19.01.2021
Mesto Prešov zrevitalizuje park Vlada Clementisa
Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2021 začať s revitalizáciou verejného priestranstva - parku medzi ul. Vlada Clementisa a Levočskou ulicou. Projekt je schválený v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %