Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2020 11:25

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do DEKD


Výrez z plagátu.


Hornonitrianske múzeum v Prievidzi sa zapojí do Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).


Kultúrna inštitúcia 25. a 26. septembra ponúkne tradičný maratón podujatí pod názvom Za bránou múzea, na návštevníkov čakajú ukážky konzervátorských prác, výstavy či remeselní majstri. Informovala o tom marketingová referentka múzea Zita Radosová.      

„Počas aktuálneho ročníka DEKD spolu v celej Európe oslávime históriu a vzdelanie, na Slovensku budeme tému po vzájomnej dohode medzi koordinátormi a generálnymi partnermi prezentovať pod mottom Minulosť vzdeláva,” spomenula Radosová.      

Návštevníci prievidzského múzea si počas DEKD budú môcť pozrieť výstavu HISTORIAE SUPERIOR NITRIENSIS o dokumentácii vývoja prírody a spoločnosti v regióne hornej Nitry, ako i expozíciu Návraty, ktorá ponúkne prezentáciu výsledkov 35-ročnej činnosti hornonitrianskych múzejníkov.      

Múzeum pripravilo i ďalšie aktivity v podobe ukážok konzervátorských postupov spojených s poradenstvom pri ošetrovaní starožitností, hádanky z múzea, poradenstvo a praktický návod pri tvorbe rodostromu. Súčasťou DEKD bude i podujatie na Prievidzskom rínku, ktoré ponúkne doklady z dielní hornonitrianskych remeselníckych majstrov a ukážky tradičných výrobných postupov. Podujatie pripravilo v spolupráci s K-2000, združením na podporu kultúry hornej Nitry v rámci projektu Z klenotnice hornej Nitry.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2020
Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo výzvu na prihlásenie kultúrnych aktivít realizovaných širokým spektrom subjektov, vrátane miestnej územnej samosprávy, do iniciatívy Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020 (DEKD).
viac
07.09.2020
Dni európskeho kultúrneho dedičstva ponúknu takmer 300 podujatí
Do iniciatívy Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020, ktoré sa na Slovensku uskutočnia pod mottom „Minulosť vzdeláva“ bolo prihlásených takmer 300 podujatí.
viac
17.09.2020
Dni kultúrneho dedičstva oslávia v múzeu jaskyniarstva workshopmi
O historických zdrojoch osvetlenia jaskýň a spôsoboch zapaľovania ohňa budú vo štvrtok 17. septembra hovoriť v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
25.07.2023
Dni európskeho kultúrneho dedičstva bude na Slovensku hostiť Žilina
Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) bude na Slovensku hostiť v septembri mesto Žilina. Tohtoročnou celoeurópskou témou je Dedičstvo ži!. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %