Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.03.2023 02:25

Hornonitrianske obce si chcú časť odpadového hospodárstva zabezpečiť samy


Ilustračná snímka.


Samosprávy okresu Prievidza a časti okresu Partizánske si chcú nakladanie s komunálnym odpadom, vrátane jeho zhodnocovania, zabezpečiť vo vlastnej réžii, využiť na to plánujú jeden z banských areálov.


Za týmto účelom zriadia Regionálne integrované centrum (RIC) komunálnych odpadov. Informoval o tom vo štvrtok po sneme Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) jeho predseda Vojtech Čičmanec.

ZMO HN predbežné náklady na zriadenie RIC odhadlo na 12 miliónov eur, financie naň chce použiť z Fondu na spravodlivú transformáciu, v rámci ktorého presadilo realizáciu spoločného projektu obcí a miest.

Zriadením RIC samosprávy oboch okresov na hornej Nitre reagujú i na legislatívnu povinnosť v podobe mechanicko-biologickej úpravy komunálnych odpadov, ktorá má vstúpiť do platnosti od 1. januára 2024, spomenul Čičmanec.

"Zatiaľ nemáme zámer alebo záujem zasahovať do zberových spoločností, ktorých je v regióne málo. Chceme skôr vytvoriť možnosť, aby obce mohli vyzbieraný komunálny odpad mechanicko-biologicky upraviť, následne sa z neho vyseparovali zložky, ktorých triedenie je povinné, aby sme naplnili zámer SR do roku 2030, že na skládku nepôjde viac ako desať percent odpadov," priblížil Čičmanec.

Odpad chcú samosprávy i zhodnocovať. "Nechceme sa rozprávať o žiadnej spaľovni, majú to byť moderné technológie, ktoré fungujú v Španielsku, Anglicku či možno centre Viedne. Budú to mokré procesy, ktoré by nemali spôsobovať znečisťovanie životného prostredia," vysvetlil predseda ZMO HN.

Projektom mestá a obce podľa neho sledujú, aby už nemuseli obyvateľom zvyšovať poplatky za nakladanie s komunálnym odpadom, ktoré sú už teraz vysoké. Vlastné projekty pripravujú i mestá Partizánske, Handlová a Prievidza. "Založili sme spoločnosť Prievidzské odpadové hospodárstvo, začíname s tým, že budeme prevádzkovať vlastnú kompostáreň, ale postupne k nej chceme pridávať ďalšie činnosti," pripomenula primátorka Katarína Macháčková. Na niektoré činnosti podľa nej radnica požiadala o finančné zdroje z Európskej únie, od toho bude závisieť, či sa jej podarí vlastný projekt zrealizovať. "Chceme ísť aj vlastnou cestou, ale samozrejme podporujeme aj tento projekt," podotkla.

Samosprávy v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a poradenskou spoločnosťou už majú zozbierané relevantné dáta. Obce už komunikovali i so zástupcami JASPERS, ktorý bude zámer posudzovať. Rokovania podľa Čičmanca pokročili i s Hornonitrianskymi baňami Prievidza, ktoré poskytnú pozemky v jednom z banských areálov v Handlovej, Novákoch alebo Cigli na vybudovanie zariadenia.

Združenie bude nositeľom a prijímateľom finančných prostriedkov. RIC by mala zastrešovať nezisková organizácia, jej prevádzku zase verejno-prospešná spoločnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2020
TSK hľadá ľudí na zabezpečenie projektov na transformáciu hornej Nitry
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyhlásil výberové konanie na obsadenie 22 pracovných miest v súvislosti s transformáciou hornej Nitry po útlme baníctva. Projekty budú smerovať na pomoc baníkom, ktorí prídu o zamestnanie, ale aj ľuďom, ktorí majú nápady na projekty transformácie regiónu.
viac
25.04.2020
Mesto Trnava a cirkev si chcú vymeniť pozemky
Mesto Trnava a Rímskokatolícka cirkev – Trnavská arcidiecéza si chcú vymeniť pozemky. Samospráva tým získa miesto na rozšírenie skládky komunálneho odpadu a cirkev pozemok pod pastoračným centrom na Botanickej ulici.
viac
27.04.2023
Podľa analýzy nemusí ísť na skládku takmer polovica komunálneho odpadu
Analýza komunálneho odpadu, ktorú vykonali študenti nitrianskych univerzít ukázala, že 40 percent vyvezených odpadkov by nemuselo skončiť na skládke. Pri príležitosti Dňa Zeme vykonali rozbor študenti Univerzity Konštantína filozofa (UKF) a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU).
viac
18.01.2024
Cestovný ruch na hornej Nitre zastreší nové regionálne informačné centrum
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región horná Nitra - Bojnice (OOCR RHNB) bude v tomto roku od Ministerstva dopravy (MD) SR žiadať historicky najvyššiu dotáciu od svojho vzniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %