Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.01.2020 11:10

Hospodárenie mesta v roku 2019 hodnotí primátor ako úspešné


Primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal. Snímka zdroj: TV Hronka


Hospodárenie mesta Žiar nad Hronom v roku 2019 hodnotí jeho primátor Peter Antal pozitívne. "Tento rok môžeme hodnotiť ako úspešný aj čo sa týka financií, aj čo sa týka investícií, ktoré sme robili," skonštatoval Antal.


Zo zrealizovaných investícií vyzdvihol najmä dokončenie rekonštrukcie zimného štadióna. "Ide o najväčšiu investíciu za môjho pôsobenia, čo sa týka verejnoprospešných budov. Zimný štadión už naplno funguje a je najnavštevovanejším športoviskom v meste," podotkol.       

Nespokojnosť vyjadril s meškajúcou rekonštrukciou mestskej plavárne. Na druhej strane však priznal, že za časovým posunom je najmä opatrnosť mesta. "Chceme, aby sme to, čo zrealizujeme, aj dokázali vyfinancovať," uviedol Antal s tým, že rozpočtované náklady na obnovu objektu sú vysoké a preto musí mesto hľadať spôsoby, ako dokáže túto investíciu zvládnuť.       

S prácami na jej obnove by sa podľa Antala malo začať v januári, rekonštrukciu by chceli v budúcom roku aj ukončiť. Na financovanie tohto projektu chcelo mesto pôvodne využiť úver, samospráva však nakoniec rozhodla, že naň použije vlastné zdroje.       

Pripomenul tiež, že mesto pokročilo v rekonštrukcii bývalej školy, ktorá je súčasťou areálu biskupského kaštieľa. Po jej prestavbe by tu mal vzniknúť domov seniorov s kapacitou 40 lôžok. Pokračovať chcú aj v obnove samotného kaštieľa.       

Ten mesto kúpilo ešte v roku 2018 a na tento účel si zobralo úver, čím úverová zaťaženosť mesta vzrástla. "Bola to investícia, ktorá nebola plánovaná. Toto rozhodnutie však podporili aj poslanci mesta. Považovali sme za veľmi dôležité zachrániť túto najvzácnejšiu pamiatku, ktorú v našom meste máme a vidím, že to bolo dobré rozhodnutie," zhodnotil.       

Zároveň dodal, že toto rozhodnutie neovplyvnilo schopnosť mesta splácať svoje dlhy. Vysvetlil, že dlh mesta je síce na úrovni 31 percent, čo je nad priemerom Slovenska, no dlhová služba, ktorá je dôležitým ukazovateľom, ako dokáže mesto dlh splácať, je pod priemerom Slovenska. "To znamená, že dokážeme úplne bez problémov takéto dlhy splácať a nijakým spôsobom to neohrozí ani do budúcna fungovanie mesta," dodal Antal. Aj tento rok dokáže mesto podľa jeho slov vygenerovať prebytok bežného rozpočtu, ktorý bude použitý na ďalšie investície.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Dlhodobo nezamestnaným chce dať mesto prácu v novej spoločnosti
Žiarska samospráva chce založiť obchodnú spoločnosť, v ktorej chce dať šancu pracovať dlhodobo nezamestnaným obyvateľom mesta a naučiť ich tak pracovným návykom.
viac
22.11.2017
V Žiari nad Hronom vybudujú 3,7 km dlhý cyklochodník
V Žiari nad Hronom vybudujú takmer 3,7 kilometra dlhý cyklochodník, ktorý prepojí mesto s priemyselným parkom. Centrálna diagonála, ako sa cyklochodník nazýva, má zvýšiť atraktivitu cyklodopravy v meste a podporiť zdravé dochádzanie miestnych ľudí do práce.
viac
10.01.2019
V kaštieli chcú zriadiť domov dôchodcov a denný stacionár
Dokončiť už začaté projekty, ale aj pustiť sa do nových, ako napríklad zriadenie domova sociálnych služieb, rekonštrukcia plavárne či vybudovanie cyklochodníka medzi mestom Žiar nad Hronom a susednou obcou Lutila. To sú plány, s ktorými do tohto roka vstúpila žiarska samospráva.
viac
15.12.2023
Žiarsky primátor chce pre zatvorenie pôrodnice zvolať mimoriadne rokovanie BBSK
Dočasné pozastavenie prevádzky žiarskej pôrodnice vníma primátor Žiaru nad Hronom a krajský poslanec Peter Antal ako veľmi nešťastný krok. Zároveň avizuje zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %