Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.02.2024 05:05

Hrad Beckov je prvým na Slovensku, ktorý spustí zber zálohovaných obalov


Hrad Beckov, snímka zdroj: Teraz.sk


Triedenie odpadu a zber zálohovaných obalov je jednou z noviniek, ktorú v tomto roku pripravili pre návštevníkov hradu Beckov. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.


Návštevníci podľa neho tento rok nájdu na hrade nové odpadové nádoby v tvare dubových sudov, ktoré slúžia na zber triedeného odpadu (kovy, plasty, komunálny odpad).         

"Hrad Beckov v spolupráci so Správcom zálohového systému myslí nielen na triedenie odpadu, ale aj na zber zálohovaných obalov. Návštevníci hradu tak môžu vrátiť prázdne zálohované obaly späť do systému vhodením do označených košov a zároveň prispieť hodnotou zálohy na rozvoj hradu," uviedol Pastier.         

Ako dodal, zabraňujú tak vzniku voľne pohodeného odpadu a podporujú separovanie vyzbieraného materiálu. "Táto služba bola uvedená minulý rok v národných parkoch. Hrad Beckov je prvým hradným areálom, ktorý bude v roku 2024 ponúkať aj túto službu svojim návštevníkom. Zároveň veríme, že pilotnou spoluprácou pre tento typ miesta inšpirujeme aj ostatné kultúrne pamiatky Slovenska," doplnil Pastier.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
25.05.2019
Na Bojnickom zámku vystavili kópiu Turínskeho plátna, je prvý raz na Slovensku
Slovenské národné (SNM)- Múzeum Bojnice sprístupnilo v priestoroch zámockej kaplnky kópiu Turínskeho plátna. Do expozície mu ju zapožičal súkromný zberateľ z Českej republiky. Exponát má byť jedinou hodnovernou kópiou Turínskeho plátna na svete a na Slovensku ho vystavujú po prvý raz.
viac
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
28.05.2020
Pltníci začnú voziť ľudí okolo skál Margita a Besná
Strečnianski pltníci začnú od soboty (30. 5.) voziť ľudí po sedemkilometrovom úseku Váhu okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %