Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.03.2020 09:00

Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov


Snímka zdroj: (tasr).


Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.


Komplexný projekt obnovy hradu Krásna Hôrka a jeho okolia je najrozsiahlejším v histórii hradu, pričom nejde len o zjednodušený návrat stavu hradu pred požiarom. Projekt počíta aj s odstránením nevhodných zásahov do pamiatky realizovaných v rokoch 1956 – 1989, ktoré výrazne poškodili autenticitu pamiatky. Ak nedôjde k neočakávaným udalostiam, jednotlivé časti hradu Krásna Hôrka budú postupne dokončované od konca roku 2021 a v roku 2023 sa ráta s ukončením obnovy hornej časti hradu a jej následným sprístupnením verejnosti. Predpokladaný náklad je 35 miliónov eur, pričom sa ročne ráta s 200 tisíc návštevníkmi.

Podľa prezentácie aktuálneho stavu projektu Komplexná rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka bolo v uplynulom roku zrealizovaných niekoľko významných medzníkov obnovy, medzi nimi schválené aj právoplatné zmeny a doplnky územného plánu, schválenie štúdie obnovy hradu zo strany Krajského pamiatkového úradu Košice a začatie územného konania v decembri 2019. Realizovali sa i práce súvisiace s postupným odstraňovaním vlhkosti v hradných priestoroch a konštrukciách tak, aby bol hrad pripravený na hlavné rekonštrukčné práce.

„V čase požiaru sa na Krásnej hôrke nachádzalo 4229 zbierkových predmetov. Z týchto predmetov bolo 324 poškodených, úplne zničených 27. Postupne pri práci so zbierkovým fondom sme zistili, že rozsah poškodení je ešte o niečo vyšší, neboli to predmety priamo poškodené požiarom, ale vplyvom sálavého tepla. Týkalo sa to hlavne textílií, ktoré sa odborným pracovníkom doslova rozpadávali v rukách a ktoré bolo nutné reštaurovať. K dnešnému dňu je odborne ošetrených vyše 800 zbierkových predmetov, tieto sú pripravené do novej expozície, sú uložené v depozitári Múzea Betliar,” povedala Timea Máteová, riaditeľka Slovenského národného múzea, Múzea Betliar v Betliari.

„V procese prípravy projektovej dokumentácie a rozmýšľania o tom, ako má vyzerať hrad, sme došli k tomu, že najrozumnejšie bude, keď sa vrátime o 120 rokov dozadu a predstavíme hrad, ako vyzeral na začiatku 20. storočia. Je to aj preto, že sa chceme vyvarovať chýb, ktoré sa stali posledných 50 – 60 rokov, pretože tá rekonštrukcia, ktorá bola robená v 50. rokoch, v niektorých prípadoch nevhodne zasiahla do fungovania hradu. Tým spôsobom boli narušené niektoré veci ako je zavĺhanie, tomu sa práve chcem touto rekonštrukciou vyvarovať, aby ten hrad fungoval bez väčších opráv 30 až 40 rokov,” doplnil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
26.09.2020
B. Panis: Na Krásnej Hôrke chceme stihnúť budúcoročnú stavebnú sezónu
Slovenské národné múzeum (SNM) chce počas stavebnej sezóny v roku 2021 začať obnovu hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava. Na piatkovom kontrolnom dni na hrade to potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa ktorého v súčasnosti na hrade pokračuje archeologický výskum.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
11.03.2021
Tender na celkovú obnovu Krásnej Hôrky by mal byť vyhlásený na jeseň
Verejné obstarávanie (VO) na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Krásna Hôrka by malo byť vyhlásené na jeseň, v optimistickom variante do konca augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %