Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.04.2018 11:29

Hrad nad obcou je prvým, ktorý bol kompletne archeologicky preskúmaný


Obišovský hrad, z ktorého sa dodnes zachovali už len ruiny, láka turistov. Dobrovoľníci ho už niekoľko rokov obnovujú.


Podľa starostky Obišoviec Márie Baboľovej zvyšky hradu na vyvýšenine Zámčisko sú z 13. storočia. "Bola to pevnosť, ktorú si dali postaviť drienovskí páni z rodu Abovcov.


S myšlienkou obnovy hradu prišiel Martin Sárossy, ktorému sa spolu s dobrovoľníkmi podarilo odhaliť ruiny hradu a boli tam realizované aj archeologické práce a výskum," priblížila Baboľová.       

Obec si od obnovenia ruín hradu sľubuje viac turistov. "Ich príliv je tu vidieť aj tým, že máme polohu zastávky vlakovej dopravy uprostred dediny. Ľudia sa stretávajú s turistami, ktorí vystúpia z vlaku a pýtajú na cestu vedúcu k hradu," doplnila starostka.       

Podľa koordinátora obnovy Obišovského hradu Sárossyho, hrad patrí medzi najmenšie na Slovensku. "Zaujímavý je tým, že slúžil krátko a vďaka tomu sa zachoval v prapôvodnej podobe, ako vyzerali aj dnes veľké hrady. Je to vďaka tomu, že Obišovský hrad sa neprestaval, neprebudovával, nezažil ďalšie vývojové etapy na rozdiel trebárs od Spišského či Šarišského hradu," vysvetlil.      

 "Tento hrad má jedno prvenstvo, ide o prvý kompletne archeologicky preskúmaný hrad. Bolo to v šesťdesiatych rokoch, kedy ho historik a archeológ Belo Polla preskúmal, zdokumentoval. My sme mali v podstate ako keby taký prvý náhľad, ako asi mohol vyzerať. To bol prvý moment, ktorý rozhodol o tom, že sa chceme pustiť do jeho záchrany," skonštatoval Sárossy.       

Od roku 2014, s prestávkou v roku 2016, na hrade pracovalo približne 12 nezamestnaných. Jeho obnovu podporilo Ministerstvo kultúry SR, ktoré projekt zaradilo do programu Obnova hradov so zapojením nezamestnaných.       

"Vďaka tejto pomoci a s dobrovoľníkmi, keďže na hrade sme organizovali medzinárodné dobrovoľnícke tábory, sa podarilo vybudovať to, čo tam teraz je. Čo bolo ohrozené, sme zachránili, všetky pôvodne odkryté murivá sú zakonzervované a nadmurované ochrannou vrstvou, ktorá keď sa znehodnotí, nezničí sa jeho historická hodnota, ale opätovne sa môže obnoviť, čiže hrad ostáva v podobe zrúcaniny," vysvetlil Sárossy.       

"Tento rok pokračujeme už len dobrovoľnícky v spolupráci s obcou Obišovce. Začiatkom augusta organizujeme štvrtý ročník medzinárodného dobrovoľníckeho tábora. Už teraz máme prihlásených ľudí z Talianska, Nemecka, Francúzska a ďalších krajín, takže sa tešíme na dobrovoľníkov," dodal Sárossy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Systém odpadového hospodárstva je jedným z najlepších na Slovensku
Za jeden z najväčších úspechov 12-ročného pôsobenia vo funkcii starostu obce Košeca považuje Radomír Brtáň pokrok v odpadovom hospodárstve. Poplatky za zber komunálneho odpadu v Košeci patria medzi najnižšie na Slovensku.
viac
05.01.2019
Priemyselný park vytvára väčšinu pracovných miest v obci
Približne 400 pracovných miest je vytvorených priamo v obci Jaklovce v Gelnickom okrese, kde žije okolo 1900 ľudí. Pre TASR to povedal starosta Matúš Fedor s tým, že väčšinu pracovných príležitostí tvorí priemyselný park. Podľa neho sa mu darí.
viac
23.04.2019
V obci majú veľký problém s odpadom, miestni upratujú takmer mesiac
V obci Lomnička na severnom Spiši majú veľký problém s odpadom. Ten sa priamo v intraviláne i v jeho okolí hromadil roky, vďaka aktivačnej práci ho tam už zhruba mesiac miestni obyvatelia upratujú.
viac
13.07.2019
Najmenšia obec na Záhorí Koválovec už nechce byť najmenšou
Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %