Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.08.2022 03:20

Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku


Fiľakovský hrad.


Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.


V sobotu (3. 9.) budú na návštevníkov Fiľakovského hradu priamo v jeho areáli čakať ukážky života, kultúry a tradícií z rôznych historických období. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.

V poradí 22. ročník Fiľakovských hradných hier je chronologickým pokračovaním podujatia z roku 2021, keď sa návštevníci mohli na hrade oboznámiť s dejinami mesta a jeho okolia od praveku až po vrcholný stredovek. Počas aktuálneho ročníka tak bude prezentované obdobie osmanskej nadvlády a zriadenia Fiľakovského sandžaku, epocha baroku či novodobé dejiny spojené s dvoma svetovými vojnami.

"Návštevníci spoznajú rozličné výzbroje, uniformy, vojenské zručnosti a uvidia, ako prebiehal výcvik koní elitných uhorských jazdcov - husárov. Budú môcť nahliadnuť aj do života Turkov v 16. a 17. storočí. Prvú polovicu minulého storočia, poznačenú udalosťami prvej a druhej svetovej vojny, priblížia uniformy a vojenská výzbroj bojových jednotiek," uviedlo HMF s tým, že v súvislosti s vojenskou situáciou na Ukrajine do programu neboli zaradené bojové ukážky týkajúce sa vojenskej histórie hradu.

Súčasťou Fiľakovských hradných hier budú aj tvorivé dielne zamerané na keramiku, kníhtlač a výrobu osmanských miniatúr a kahancov či vystúpenia historických zabávačov. Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %