Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
10.06.2024 03:10

Hradné hry prinesú predstavenia sokoliarov, šermiarov i kaukliarov


Ilustračný výrez plagátu


Na hrade Muráň v okrese Revúca sa i tento rok uskutočnia tradičné Muránske hradné hry. Na návštevníkov budú v sobotu (15. 6.) čakať predstavenia sokoliarov, šermiarov i kaukliarov, pripravené sú aj sprievodné aktivity vrátane stredovekej gastronómie.


Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala Správa Národného parku (NP) Muránska planina, ktorá je spoluorganizátorom podujatia.

Tohtoročné Muránske hradné hry odštartujú o 10.00 h na Veľkej lúke prezentáciou stredovekých remesiel a trhom regionálnych produktov. Nachádzať sa tu bude aj historický tábor delostrelcov, pripravené budú takisto ochutnávky tradičnej stredovekej gastronómie či historických vín.         

Hlavný program podujatia sa na nádvorí Muránskeho hradu začne krátko po poludní. "Atmosféru stredoveku navodí svojím šermiarskym vystúpením Skupina historického šermu Berezun z Brezna, ktorá program otvorí. Od 14.00 h nádvorie ovládnu kaukliari, ktorí aj v stredoveku na hradoch, v mestách i dedinách svojimi vystúpeniami bavili šľachtu i pospolitý ľud," priblížili organizátori s tým, že hlavný program uzavrú sokoliari s dravcami.         

Súčasťou hradných hier na Muránskom hrade budú aj environmentálne aktivity v podaní pracovníkov národného parku či pasovanie detí za rytierov a dvorné dámy. Pre návštevníkov je pripravená aj kyvadlová doprava z obce Muráň na Veľkú lúku, verejnosť môže svoje vozidlá zaparkovať v Muráni na veľkokapacitnom parkovisku pri futbalovom ihrisku.         

Hradné hry sa na Muránskom hrade konajú od roku 2004, vlani prilákali rekordných vyše 660 návštevníkov. Podujatie organizujú obec Muráň, Správa NP Muránska planina, občianske združenie Partnerstvo Muránska planina - Čierny Hron a Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
01.07.2016
Slovenské rytierske dni 2016 na hrade Sklabiňa
V nedeľu 10. júla 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, sokoliarov a stredovekej atmosféry priamo na tajuplnom hrade Sklabiňa.
viac
06.06.2023
Hradné hry tento rok prinesú i remeselný trh a stredovekú gastronómiu
Tohtoročné Muránske hradné hry na hrade Muráň v okrese Revúca prinesú bohatší program než po minulé roky. Návštevníci sa môžu tešiť i na remeselný trh či stredovekú gastronómiu. Uviedla to Jana Šmídtová zo Správy Národného parku (NP) Muránska planina, ktorá je spoluorganizátorom podujatia.
viac
31.08.2023
Na Fiľakovskom hrade opäť ožije história počas XXIII. ročníka hradných hier
Na fiľakovskom hradnom nádvorí bude 2. septembra vládnuť historická atmosféra. XXIII. ročník Fiľakovských hradných hier prinesie každodenný život, autentickú kultúru i tradície obdobia, kedy hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %