Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.04.2021 03:10

Hrádok v Posádke sa stal národnou kultúrnou pamiatkou


Pohľad na umelo vytvorený pahorok. Snímka zdroj: (tasr).


Hrádok v obci Dvorníky v okrese Hlohovec, pochádzajúci pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia, vyhlásil Pamiatkový úrad SR na základe podkladu Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).


Je nositeľom historickej, spoločenskej a urbanistickej pamiatkovej hodnoty, býval podľa nálezov sídlom drobnej šľachty alebo kráľovských hradných rytierov z hradu Hlohovec či Šintava. Informoval o tom archeológ KPÚ Matúš Sládok.

Vo Dvorníkoch je hrádok tretím archeologickým náleziskom vyhláseným za NKP. Okrem neho je to od roku 1963 hradisko nad chatovou osadou Bereg a od roku 2015 zaniknutý Kostol sv. Petra pri cintoríne. Objekty so statusom NKP, ako upozornil Sládok, požívajú najprísnejšiu ochranu v zmysle Trestného zákona. Za ich úmyselné poškodenie, napríklad pri vykrádaní detektorom kovov, hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na desať rokov.

Hrádok sa nachádza v miestnej časti Posádka nad záhradkárskou a chatovou kolóniou na ľavostrannom okraji terasy Váhu. Do súčasnosti sa z neho zachovali iba časť návršia a relikt priekopy. Značnú časť lokality pokrýva starý a nový cintorín so súvisiacimi stavbami. „Zo západného Slovenska je známych viacero prípadov, keď stredoveké opevnenie vzniklo na telese mohyly, a preto za súčasného stavu poznania lokality nevylučujeme, že aj predmetný hrádok bol vybudovaný takto,” uviedol Sládok. Hrádok zaraďujú k stavbám s umelo zvýšeným jadrom – motte, na prirodzených vyvýšeninách. Vznikali tak, že najprv bol z hliny navŕšený pahorok, na ňom sa vybudovala veža, ktorú obkolesili palisádou. Neskôr vzniklo malé predhradie, jeho palisáda chránila najmä ďalšie obydlia, hospodárske stavby a zosilňovala obranu.

„V 15. storočí obsadzovali, prebudovávali, ale aj stavali nové fortifikácie husiti a bratríci a práve názov Posádka odkazujúci na fortifikačnú funkciu sa zaraďuje do skupiny takýchto sídel. V 16. až začiatkom 18. storočia sa vyvýšené polohy aj so starými opevneniami využívali ako strážne a signalizačné miesta v nepokojných časoch,” dodal Sládok.

V Trnavskom kraji je z hrádkov typu motte za NKP vyhlásená iba kalvária v Skalici. Celkovo sa na západnom Slovensku vie o zhruba 30 motte vrátane zaniknutých. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
06.04.2021
Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum
V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.
viac
03.11.2021
Obnovené pamiatky môžu súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Informovali o tom z rezortu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %