Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.08.2020 05:25

Hrajúce zastávky chcú zakomponovať do náučných chodníkov a cyklotrás


Snímka zdroj: janosikovedni.sk


Hrajúce autobusové zastávky, ktoré na folklórnom festivale Jánošíkove dni predstavili počas programu Poďme spolu spievať, chce obec Terchová zakomponovať do náučných chodníkov a cyklotrás.


"Zamýšľame sa nad tým, pretože niektoré zastávky sú na miestach, kde sa pretínajú turistické trasy a cyklotrasy. Zároveň chceme rozšíriť aj ich informačný systém. Lebo autobusová zastávka je bod, na ktorom sa človek zastaví, má čas rozmýšľať a študovať, kam pôjde," povedal zástupca terchovského starostu Marián Zajac.       

Šéfdramaturg Jánošíkových dni Peter Cabadaj pripomenul, že projekt predstavili terchovské muziky na piatich zastávkach súčasne. "Vo Vyšných Kamencoch muzika Malá Belianka, na zastávke ústredie-autobusové nástupište Zbojband, vo Vrátnej-pod výťahom Repáňovská muzika, v Bielom Potoku-Solisku terchovská muzika Jariabkovci a na zastávke Struháreň-sídlisko Holúbkova Roveň ľudová hudba Jasmínky Vallovej," uviedol Cabadaj.       

Doplnil, že obec v uplynulých mesiacoch zrealizovala projekt ochrany vtákov nalietavajúcich do sklenených výplní autobusových zastávok. "Uplatnila pri tom inovatívne riešenie, ktoré zosúladilo zámer s cestovným ruchom a terchovskou muzikou, zapísanou do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Grafický koncept zastávok obsahuje prehľadný informačný systém, ktorý turistu oboznámi, kde momentálne trávi čas, kde sú najbližšie zariadenia služieb a ako sa k nim dostať. Nechýba ani známa kombinácia kresby terchovskej muziky s logom UNESCO," dodal Cabadaj.       

Vysvetlil, že záujemcovia si môžu na zastávke nainštalovať do mobilného telefónu prostredníctvom QR kódu noty s textom terchovskej piesne, ktorá bezprostredne súvisí s konkrétnym miestom. "Voľnú chvíľku pri čakaní na autobus si tak môžu vyplniť zaspievaním piesne podľa nôt. Kto notám nerozumie, tomu poslúži mobil a QR kód," doplnil šéfdramaturg Jánošíkových dní.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2018
V Senici pribudne ďalších 11 zrekonštruovaných autobusových zastávok
Mesto Senica bude aj v roku 2018 pokračovať v modernizácii zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). V minulom roku modernizovalo 12 a v tomto roku bude vynovených ďalších 11 zastávok.
viac
27.04.2021
Nová Baňa skúša obnoviť staré zastávky ich adopciou aktívnym občanom
Projektom Adoptuj si svoju zástavku chce mesto Nová Baňa vyzvať obyvateľov na zveľadenie verejných priestorov, na ktorých obnovu aktuálne nemá samospráva dostatok finančných prostriedkov.
viac
19.07.2022
Mesto modernizuje desať prístreškov na autobusových zastávkach
V Dubnici nad Váhom začala radnica s modernizáciou prístreškov na frekventovaných autobusových zastávkach. Do konca augusta by ich malo pribudnúť desať. Informoval o tom Matej Ďaďan z oddelenia investičnej výstavby mesta.
viac
07.07.2023
Mesto zrekonštruovalo vybrané zastávky MHD, plánuje ďalšiu modernizáciu
Mesto Košice ukončilo II. etapu projektu Modernizácie zastávok verejnej dopravy a informačných systémov. V rámci nej sa dočkalo v štyroch mestských častiach (MČ) rekonštrukcie šesť autobusových zastávok MHD.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %