Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.12.2019 03:05

Hrašovícka ovocná alej - náučný chodník "Stromy našich predkov"


Najmladší z brigádnikov, ani nie dvojročný Peter, priviezol fľašu zapečatenú včelím voskom s odkazom pre budúce generácie.


Tí, čo chodia z Hrašovíka na prechádzku lesom smerom na Košickú Novú Ves, respektíve na neďaleké košické sídlisko Furča, si už dávnejšie mohli všimnúť upravené okolie pod novovybudovanou vežičkou „Na kline“.


V priebehu jesene boli v rámci aktivačných prác odstránené husté kríky náletových drevín na okraji hrašovíckych polí. Onedlho, na vyčistenom priestore pribudla tabuľa s informáciami o náučnom chodníku a ovocných stromoch, ktoré tu budú zasadené. Naši predkovia sadili ovocné stromy najmä na miestach ťažko dostupných na pestovanie obilia alebo popri cestách. Tak vznikol sad čerešní na kopci, v severozápadnej časti hrašovíckeho chotára, zvanom "Guľves". Pamätníci dodnes spomínajú na túto lokalitu ako na miesto, kde sa ako deti šplhali po stromoch, vkladajúc si do úst sladučké čerešne. V nedeľné popoludnia sa tam stretávali mnohé hrašovícke rodiny. Čerešňový sad koncom 20. storočia zanikol a zostali len spomienky. A tak sa vedenie obce, spoločne s ďalšími nadšencami, rozhodlo vrátiť týmto miestam pôvodný charakter. Od myšlienky nebolo ďaleko k činom. Vypracovaný projekt Stromy našich predkov bolo možné zrealizovať len vďaka finančnej podpore Enviromentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR v rámci Programu obnovy dediny , s príspevkom obce Hrašovík. Tabuľa nezostala dlho osamotená. Onedlho k nej pribudli jamy na stromčeky. Tá správna hodina „ H“ na výsadbu ovocnej aleje nastala v sobotu 23. novembra 2019. Aj počasie sa v ten deň umúdrilo a napriek zamračenej oblohe, brigádnikov neskropil dážď. Do pripravených jám, podľa poradia stanoveného ovocinárskym odborníkom, začali vysádzať stromčeky. Neboli to len spomínané čerešne, paleta stromov bola širšia. Pribudli: orech, moruša, dula, mišpuľa, viacero druhov slivák a nezabudlo sa ani na hrušku či jabloň. Pod jednu z čerešní bola zakopaná fľaša zapečatená včelím voskom s odkazom pre budúce generácie. Tejto úlohy sa s plnou vážnosťou ujal najmladší z brigádnikov, ani nie dvojročný Peter. Možno to bude práve on, ktorý tento odkaz o takých päťdesiat rokov nájde a prečíta.

Stromy získali aj svojich adoptívnych rodičov. Ich úlohou je, popri nenáročnej starostlivosti o ten svoj strom, vštepovať deťom lásku k okolitej prírode.

Aby si hockde, kde ich osud v dospelosti zaveje, vedeli vybaviť vôňu a chuť vlastnoručne odtrhnutého ovocia z rodnej  hrašovíckej aleje.

Autor: PhDr. Jana Amrichová


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.09.2017
K Soľnohradu vedie náučný chodník, poukazuje na vodné bohatstvo
Náučný chodník Vodná cesta na Soľnohrad, ktorý dnes otvorili v Ruskej Novej Vsi v Prešovskom okrese, vedie popri vodojeme, mokradi, potoku a troch studničkách. Upozorniť chce na vodné bohatstvo, ktoré cestu na tzv. Zbojnícky hrad lemuje.
viac
31.10.2019
Pri Hrhovských rybníkoch pribudol náučný chodník i pozorovacie veže
Jedinečnosť chráneného územia na oboch stranách hranice pri Hrhove v okrese Rožňava má vyzdvihnúť projekt Úžasný vtáčí svet bez hraníc, realizovaný v rámci programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.
viac
07.05.2020
Vyrúbanú alej pri ceste do obce má nahradiť nová aj s chodníkom
Niekoľko desaťročí starú topoľovú alej pri ceste vedúcej do obce Čerenčany v okrese Rimavská Sobota, ktorú správca komunikácie pre zlý stav stromov vyrúbal, by mala nahradiť nová aj s chodníkom. Informovala o tom starostka Zuzana Študencová.
viac
01.07.2020
Mestský park v Prievidzi napreduje vďaka projektom
V týchto dňoch je finalizovaný náučný chodník v Mestskom parku. Ďalší grant pomôže vyriešiť problém s prítokom do jazierka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %