Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.02.2022 02:40

Hrnčiarske Zalužany chcú stavbou rodinných domov stabilizovať populáciu


Ilustračná snímka, zdroj: mapio.net


Plánovanou individuálnou bytovou výstavbou (IBV) sa v obci Hrnčiarske Zalužany v okrese Poltár snažia zastabilizovať neustále sa znižujúci počet obyvateľov.


V časti Rakatník, kde obec vlastní asi 4,5 hektára pozemkov, chce v najbližších rokoch ponúknuť na výstavbu rodinných domov asi 30 parciel.      

„Máme už vypracovaný projekt, na ktorý sme získali 30.000 eur z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Tento rok by sme chceli získať územné rozhodnutie a stavebné povolenie,“ uviedol pre TASR starosta Branislav Nociar. Obec chce v danej lokalite vybudovať aj inžinierske siete, na ich financovanie však bude potrebovať externé zdroje.         

Podľa Nociara má obec v súčasnosti asi 830 obyvateľov. Záujem o nové bývanie prejavujú už dlhodobo miestni občania, ale aj obyvatelia okolitých miest a obcí. „Máme výhodnú polohu, keď do okresného Poltára je asi desať kilometrov a do Rimavskej Soboty a Lučenca 15, respektíve 20 kilometrov,“ pripomenul.       

Starosta mal v pláne ešte pred piatimi rokmi stavať aj nájomné byty. O dotáciu chcel požiadať Štátny fond rozvoja bývania. Jeho návrh však medzi poslancami nenašiel podporu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2021
Projekt výstavby mestských bytových domov je v ďalšej etape
Projekt výstavby troch mestských bytových domov na Kalinčiakovej ulici v meste Vranov nad Topľou je v novej etape.
viac
26.08.2021
Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX
Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.
viac
20.01.2022
V Rusovciach sa chystá rozsiahly developerský projekt
V bratislavských Rusovciach plánuje niekoľko investorov rozsiahly developerský projekt, ktorý počíta s výstavbou 18 polyfunkčných objektov a nízkopodlažnej individuálnej obytnej zástavby v podobe 91 rodinných domov.
viac
13.01.2023
V Zborove začínajú so svojpomocnou výstavbou rodinných domov
Šesť rómskych rodín z obce Zborov v okrese Bardejov si môže svojpomocne začať stavať legálne rodinné domy. Za našetrené peniaze si od obce odkúpili stavebné pozemky a zafinancovali aj stavebné povolenia a ďalšie potrebné dokumenty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %