Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.05.2017 07:00

Húsenice vijačiek voštinových sa zdajú byť nádejou na likvidáciu polyetylénu...


Vyhryznuté čierne časti plastu sú dôsledkom apetítu lariev (húseníc). Zdroj: Paolo Bombelli


Minulý týždeň zverejnil španielsko-britský vedecký tím, že húsenice nočných motýľov (vijačiek voštinových - Galleria mellonella), ktoré sa o. i. kŕmia aj na plastoch včelieho medu, konzumujú polyetylén.


Myšlienku si vedci nechali patentovať a v širokej verejnosti vzbudili nádej, že ľudstvo sa výrazne – ak nie rozhodujúco – priblížilo k zbaveniu sa miliónov ton nahromadených plastových odpadov s niekoľkostoročným rozkladom. Z radov ich kolegov sa však ozvalo nabádanie k opatrnosti a k zachovaniu triezveho pohľadu.

Autori objavu správania sa týchto lariev nočných motýľov  – Federica Bertocchini zo španielskej Universidad de Cantabria a Paolo Bombelli z University of Cambridge – najskôr konštatovali, že v tráviacom trakte húseníc sa nachádzajú mikróby, ktoré dokážu plasty rozkladať. „Musíme však presne zmapovať ako proces funguje,“ skonkretizoval P. Bombelli. „Dúfame však, že sa nám podarí prísť s takým technologickým riešením, ktoré bude problémy s plastovými odpadmi minimalizovať.“

Na druhej strane ich oponenti napríklad upozorňujú, že aj iné organizmy schopné spracovávať plasty už odborníci objavili v minulosti, problémom však ostalo ich praktické nasadenie na odpad z plastov.  Napríklad doprava obrovského množstva húseníc k množstvám plastového odpadu na skládkach. Výskumník z Michigan State Universily Ramani Narayan, ktorý sa dlhodobo venuje výskumu biologického rozkladu plastov, pre The Atlantic v tejto súvislosti naznačil, že použitie húseníc by v praxi mohlo viac problémov vytvoriť ako pomôcť riešiť.

 

Autor: spracoval: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.
viac
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
16.11.2016
Do ktorého kontajnera s týmto...­?
Vyfotografoval som sedem rôznych druhov odpadov, pri ktorých som si nebol istý, do ktorého kontajnera triedeného odpadu ich vhodiť. Obrátil som sa na odborníkov z radov OZV ENVI - PAK.
viac
10.05.2018
Svet: Najnovšie nápady ako na bezodpadovú likvidáciu plastov
Nádejí, že najbližšia hodina, deň, týždeň či mesiac prinesú jednoduché a lacné riešenia bezodpadovej likvidácie plastov akoby švihnutím čarovného prútika, pribúda. Ponúkame dve z najnovších.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %