Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.07.2017 02:05

Hvezdáreň pozýva na dnešné nočné pozorovanie oblohy


Hvezdáreň a planetárium ročne navštívi 20 000 ľudí.


Večerné pozorovanie hviezd profesionálnym ďalekohľadom ponúka nadnes Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci. O 21:30 hod. za priaznivého počasia si môžu záujemcovia pozrieť hviezdy jej výkonným refraktorom 180/2600.


Na 21. hodinu je v planetáriu pripravený program pre deti od troch rokov i dospelých s názvom Zo života hviezd. Zameraný je na vznik a vývoj hviezd, dvojhviezdy a legendy o súhvezdiach zimnej oblohy.      

Hvezdáreň na svojom webe zároveň upozorňuje, že pozorovanie sa v prípade nepriaznivého počasia neuskutoční a že návštevníci musia byť presní.      

Podujatia pre verejnosť sú pravidelnou aktivitou hvezdárne a planetária na kopci nad Hlohovcom. V budúcom roku si pripomenie 60 rokov svojej existencie. Štrnásť rokov fungovala vďaka dobrovoľníkom a ich nadšeniu pre astronómiu. V roku 1972 sa stala Krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2019
Keď sa spojí umenie s astronómiou
Kultúrne inštitúcie Žilinskej župy prichádzajú s netradičným podujatím pre študentov Hložník & hviezdy. Hvezdáreň a galéria sa rozhodli na štyri dni prepojiť vesmír s umením a návštevníkom otvoria dvere do nekonečného sveta fantázie.
viac
21.04.2021
Nočnú oblohu po jarnej prestávke opäť rozžiaria meteorické roje
Od začiatku januára, keď bolo možné na nočnej oblohe pozorovať Kvadrantidy, nebol v činnosti žiadny význačný meteorický roj. Táto takzvaná jarná meteorická prestávka sa končí v poslednej dekáde apríla.
viac
12.08.2021
Hvezdáreň pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na nočné pozorovanie Perzeíd pozýva vo štvrtok verejnosť hlohovská Hvezdáreň a planetárium, nesúca meno Milana Rastislava Štefánika. Od 21.00 h môžu záujemcovia v jej exteriéri sledovať meteorický roj s výkladom Petra Habaja.
viac
07.08.2023
Hvezdáreň v Hlohovci pozýva na nočné pozorovanie Perzeíd
Na záver týždňa pripravila Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci pre verejnosť nočné pozorovanie Perzeíd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %