Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.07.2018 10:10

Hviezdne leto na Horehroní


Ilustračný výrez plagátu


Vychutnajte si magickú silu nočnej oblohy ďaleko od umelých svetiel civilizácie a prežite jedinečný zážitok astronomického pozorovania hviezd v ničím nerušenom prostredí Balockých vrchov uprostred Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.


,,Návštevníkov čaká večerná jazda Astrovlakom - historickým vláčikom Čiernohronskej železničky cez Lesnícky skanzen, astronomická príprava v tradičnej horárni s pravým astronómom a pozorovanie nočnej oblohy astronomickými ďalekohľadmi ďaleko od svetiel mesta v čarovnom prostredí uprostred hlbokých lesov.“, uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE, Ing. Petra Rizdoňová Hlásniková.

Pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi a odborný výklad je pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici - organizačnej súčasti Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom, na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť priblížil Mgr. Stanislav Kaniansky: ,,Na úvod máme pripravenú prezentáciu o vesmíre, vzniku a metódach pozorovania oblohy v horárni v Lesníckom skanzene. Následne si návštevníci budú môcť otestovať svoj zrak pozorovaním nočnej oblohy voľným okom, naučíme sa čo všetko môžeme pozorovať na oblohe, ako sa orientovať v teréne podľa hviezd a každý si vyskúša pozorovanie astronomickým ďalekohľadom.“

Výlet Astrovlakom s pozorovaním hviezd a vôbec návšteva Lesníckeho skanzenu vo večerných hodinách sa koná výnimočne po prvý krát, a zopakovať si ju návštevníci budú môcť v ďalších dvoch termínoch počas augusta 2. a 16. 8. 2018.“ doplnil Ing. Michal Kofira, vedúci Lesníckeho skanzemu z Odštepného závodu Čierny Balog.

,,Lístky na výlet, v ktorom sú zahrnuté jazdy vláčikom, astronomická príprava a pozorovanie hviezd ďalekohľadmi si budú môcť návštevníci zakúpiť v autobuse alebo priamo na hlavnej stanici Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu, z kapacitných dôvodov odporúčame rezervovať si miesta na www.cyklo.horehronie.net.“ povedal Ing. Aleš Bílek, riaditeľ Čiernohronskej železnice.

,,Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE zabezpečuje i dopravu z rekreačnej oblasti Tále a obcí Bystrá, Mýto pod Ďumbierom a z mesta Brezno priamo do Čierneho Balogu na hlavnú stanicu Čiernohronskej železnice. Doprava je pre držiteľov Horehronie card a Karty Horehronca bezplatná.“ povedala Mgr. Kristína Šajgalíková, marketing manager oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE.

,,Cestovný ruch je neoddeliteľnou súčasť regiónu Horehronie a príprava jedinečných a zároveň kvalitných produktov je jednou z hlavných úloh organizácie, ktorú môžeme napĺňať len vďaka spolupráci jej členov, partnerov a iných subjektov. Ďakujeme za spoluprácu Ing. Miroslavovi Pepichovi a Ing. Michalovi Kofirovi z Odštepného závodu Čierny Balog, Ing. Alešovi Bílkovi z Čiernohronskej železnice a Mgr. Stanislavovi Kanianskemu z Hvezdárni v Banskej Bystrice.“ povedala Ing. Petra Rizdoňová Hlásniková.

Autor: (ts-región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Jedinečný astrovlak vyrazí na svoju prvú zimnú jazdu
A vy máte opäť možnosť vychutnať si magickú silu nočnej oblohy a zažiť pozorovanie hviezd priamo v nedotknutej prírode Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.
viac
28.05.2019
Už tento piatok štartuje Horehronský expres
Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia - Horehronského expresu.
viac
01.06.2019
V kraji už jazdí Horehronský expres
Prvá jazda Horehronského expresu sa uskutočnila za účasti župana Jána Luntera v piatok, 31. mája 2019. Banskobystrický samosprávny kraj počas leta pripravil pre milovníkov historických vlakov pravidelné jazdy vlakovej súpravy z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.
viac
06.07.2021
Letný Astrovlak - jazda za magickou silou nočnej oblohy
Aj túto letnú sezónu si môžete vychutnať nezabudnuteľnú magickú silu nočnej oblohy v obkolesení Čiernobalockých hôr Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, v spojení s nočnou jazdou na legendárnej Čiernohronskej železničke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %