Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
21.08.2020 08:10

Identifikovať cudzopasné červy v ľudskom tele bude jednoduchšie


Ilustračná snímka.


Na Slovensku by sa mohli dať jednoduchšie identifikovať cudzopasné červy v ľudskom tele. Poukazujú na to výsledky projektu Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).


V rámci nich sa podarilo vedcom zaviesť diagnostiku parazitných ochorení, ktoré sa doteraz na Slovensku v tele človeka identifikovať nedali. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Tináková.     

„Za najdôležitejšie výstupy považujeme zavedenie a štandardizáciu molekulárnej diagnostiky alveolárnej a cystickej echinokokózy, závažných ochorení vyvolávaných pásomnicou líščou a pásomničkou pečeňovou, ako aj diagnostiky tzv. črevných pásomníc ľudí, konkrétne pásomnice dlhej a pásomnice obyčajnej,” približuje Daniela Antolová z Parazitologického ústavu SAV.      

Identifikáciu ochorení, ktoré spôsobujú cudzopasné červy v tele človeka, robia odborníci SAV v rámci laboratória diagnostiky a epidemiológie parazitárnych ochorení. Pracovisko je zároveň jediným na Slovensku a pravdepodobne aj v Česku, ktoré je schopné tieto testy vykonávať.     

„Molekulárna diagnostika je originálnym prístupom, ktorý umožní identifikáciu pôvodcu infekcie nielen zo stolice, ale pri podozrení na orgánovú formu ochorenia (cysticerkózu) aj z biologického materiálu získaného pri chirurgickom zákroku,” poznamenala Antalová. Podotkla, že bude taktiež cenným zdrojom informácií pre epidemiológov, ktorým umožní identifikovať, ktorý druh pásomnice na Slovensku dominuje.      

Projekt nesie názov Štandardizácia nových prístupov v diagnostike závažných helmintóz ľudí a ich aplikácia do praxe v aktuálnych epidemiologických a sociologických podmienkach Slovenska. Na Parazitologickom ústave SAV bol riešený v období rokov 2016 až 2020. Podporila ho grantová Agentúra na podporu výskumu a vývoja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2020
Dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia
Až dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia. Hydrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) bilancujú množstvo vody na Slovensku pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa boja proti suchu a rozširovaniu púští.
viac
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
05.11.2021
Vzdelávanie učiteľov budú robiť učitelia a riaditelia z praxe
Vzdelávanie učiteľov čakajú kľúčové zmeny. Po novom ho budú realizovať samotní učitelia a riaditelia z praxe v regionálnych centrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %