Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.11.2018 05:25

IEP:Produktivitu Slovákov znižuje znečistená voda, problémové sú súkromné studne


Ilustračná snímka


Znečistenie vôd spôsobuje na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nadpriemerne veľké straty produktivity. Vo svojom najnovšom komentári na to upozorňuje Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR.


Dôvodom podľa neho môže byť podpriemerná pripojenosť Slovákov na kanalizáciu aj znečistená voda zo súkromných studní.       

"Až 85 percent vzoriek vody z neverejných zdrojov, medzi ktoré patria hlavne súkromné studne, nespĺňalo podľa Úradu pre verejné zdravotníctvo hygienické štandardy. Vo vzorkách sa nachádzali stopy fekálneho znečistenia, nadmerné koncentrácie nitrátov či železa. Dôvodom je často nedostatočná hĺbka studní či únik odpadovej vody z netesniacich septikov," vysvetľujú analytici.       

Údaje o výskyte ochorení spojenými s používaním znečistenej vody sú podľa inštitútu v Európe nedostatočne zbierané. Ako však dodáva, hnačkové ochorenia z dôvodu nekvalitnej vody sa stále týkajú aj Slovenska. Problémom tiež je, že vplyv niektorých látok na zdravie sa pre nedostatok informácií zatiaľ nedá vyčísliť.       

Dostatočne preskúmané a dokázané sú však napríklad nepriaznivé vplyvy olova. "Vystavenie vplyvu olova spôsobuje v skorom detskom veku zníženie kognitívnych schopností a celkovo znižuje inteligenciu populácie meranú cez IQ. V štátoch EÚ je podiel populácie vystavený olovu relatívne nízky, keďže sa už upustilo od jeho využívania vo farbách, či palivách," píše IEP.       

Znečistené prostredie podľa analytikov najviac postihuje marginalizované skupiny ľudí, ktoré nemajú prístup k verejným vodovodom, nie sú pripojení na kanalizáciu a na vykurovanie často využívajú z hľadiska znečistenia nevyhovujúce zdroje tepla. "To spôsobuje, že ľudia žijúci v takýchto komunitách sú vystavení nadmernému riziku ochorenia a predčasnej smrti, spôsobenej nielen znečistením ovzdušia, ale aj nevhodnými zdrojmi pitnej vody či inými chorobami spojenými so znečistenou vodou," vysvetľuje IEP.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2017
Najviac lesov ubudlo v Tatranskom národnom parku a Nízkych Tatrách
Najviac lesov ubudlo na Slovensku od roku 2000 v národných parkoch. Ukázali to satelitné snímky.
viac
10.03.2020
Triedený zber stále neprináša na Slovensku optimálne výsledky
Triedený zber a fungovanie rozšírenej zodpovednosti výrobcov stále neprináša na Slovensku optimálne výsledky. Na to, aby sa zlepšil triedený zber na Slovensku, je potrebné urobiť prípadnú reformu fungovania systému.
viac
17.06.2020
Dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia
Až dve tretiny vody na Slovensku sa každoročne vyparia. Hydrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) bilancujú množstvo vody na Slovensku pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa boja proti suchu a rozširovaniu púští.
viac
20.12.2021
Slovensko a Ukrajina realizujú projekt na zvýšenie stability karpatských lesov
Projekt, do ktorého je zo slovenskej strany zapojené okrem iných aj Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene, sa realizuje prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina 2014-2020, spolufinancovaného Európskou úniou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %