Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
21.03.2022 09:30

Informácia z rokovania Komory miest


Snímka zdroj: (ZMOS).


V stredu 16. marca zasadala Komora miest Rady ZMOS na Štrbskom Plese v priestoroch hotela Patria. Komory miest sa zúčastnili nielen členovia Rady ZMOS, pozvaní boli už tradične aj predstavitelia všetkých členských miest a mestských častí Bratislavy a Košíc.


Parkovanie na chodníkoch a nová legislatíva

Rokovanie otvorila téma parkovania na chodníkoch, v nadväznosti na novelu zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Bližšie nám predmetnú novelu zákona a jeho zmeny predstavil Miroslav Lepeta zo Slovenskej parkovacej asociácie.

Novela zákona o cestnej premávke obsahuje jednu zásadnú a v praxi aktuálne len ťažko udržateľnú zmenu. Ide o zákaz parkovania na chodníkoch, ktorý bude platiť automaticky všade tam, kde nebude výslovne značkou parkovanie na chodníkoch povolené.

Obstarávanie energií

Ďalšou oblasťou, ktorej sme sa venovali bolo verejné obstarávanie, a to konkrétne veľmi aktuálne nakupovanie resp. obstarávanie energií. Online sa k nám pripojil podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Jaroslav Lexa.

Zhrnutie k aktuálnej situácii: trh je nestabilný, ceny a ponuky na trhu sú nepredvídateľné, absentujú ponuky, nakoľko na trhu nie je dostatok elektriny, pôvodné spôsoby nákupu elektriny a plynu sú nepoužiteľné a spôsobujú také riziká, že predražujú ceny elektriny za MWH, riziká na strane dodávateľa sú neúnosné a preto nepredkladajú ponuky. Úrad pre verejné obstarávanie plánuje vydať metodické usmernenie v súvislosti s  obstarávaním energií.

Usmernenie pre nákupy súvisiace s konfliktom na Ukrajine

Podpredseda úradu dal  do pozornosti metodické usmernenie pre nákupy súvisiace s konfliktom na Ukrajine a humanitárnou pomocou, nakoľko je potrebné aj v tomto prípade realizovať nákupy prostredníctvom verejného obstarávania. Metodické usmernenie je k dispozícii TU

Integrované územné stratégie - Udržateľného mestského rozvoja

Poslednou témou rokovania bola Príprava nového programového obdobia 2021 – 2027: Integrované územné stratégie Udržateľného mestského rozvoja, ktorú uviedol Branislav Zacharides, primátor mesta Vrútky a člen Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS.

Uviedol, čo prináša legislatíva EÚ, a čo obsahuje: 

Článok 28

- Integrovaný územný rozvoj

- Ak členský štát podporuje integrovaný územný rozvoj, podporuje ho na základe stratégií územného alebo miestneho rozvoja v ktorejkoľvek z týchto foriem:

a) integrované územné investície;

b) miestny rozvoj vedený komunitou alebo

c) iný územný nástroj na podporu iniciatív, ktoré si členský štát vytvoril.

- Pri vykonávaní stratégií územného alebo miestneho rozvoja v rámci viac ako jedného fondu musí členský štát zabezpečiť súdržnosť a koordináciu medzi dotknutými fondmi.

Článok 29

- Územné stratégie

- 1. Územné stratégie implementované podľa článku 28 písm. a) alebo c) musia obsahovať tieto prvky:

a) geografickú oblasť, na ktorú sa stratégia vzťahuje;

b) analýzu potrieb rozvoja a potenciálu danej oblasti vrátane hospodárskych, sociálnych a environmentálnych prepojení;

c) opis integrovaného prístupu na riešenie identifikovaných potrieb rozvoja a potenciálu danej oblasti;

d) opis zapojenia partnerov v súlade s článkom 8 do prípravy a plnenia stratégie.

Môžu obsahovať aj zoznam operácií, ktoré sa majú podporiť.

Čo sa týka Partnerskej dohody, tak v zmysle kritérií pre rozdelenie alokácií prostredníctvom nástroja IÚS/UMR bola vyčlenená indikatívna čiastka pre 8 regiónov a 18 miest ÚMR vo výške 1,8 mld. EUR, z toho 592 mil. EUR pre UMR (čo predstavuje 8,4 % z EFRR mimo technickej pomoci). Pomerne viac zdrojov smeruje do Catching-up regiónov – PSK, KSK a BBSK, ako aj ŽSK.

Ku každému bodu bola vecná diskusia, do ktorej sa zapojili viacerí zástupcovia miest a mestských častí. 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2020
Rozšírené rokovanie Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska
Podpredseda ZMOS a predseda Komory miest Štefan Gregor zvolal rozšírené rokovanie Komory miest ZMOS. Na jej rokovanie tak boli pozvaní nielen štatutári miest a mestských častí, ktorí sú členmi Rady ZMOS, ale aj ostatní zástupcovia členských miest a mestských častí.
viac
17.06.2020
V Sliači zasadne Komora miest
Predseda Komory miest a primátor mesta Šahy Štefan Gregor zvolal rokovanie primátorov miest a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc, ktoré sa sústredí na mimoriadne dôležité témy.
viac
21.03.2022
Komora obcí reagovala na aktuálne témy
Rokovanie Komory obcí, ktoré sa uskutočnilo dňa 16. marca zvolal a viedol jej predseda a starosta obce Štrba Michal Sýkora reagovalo na mimoriadne aktuálne témy.
viac
27.04.2022
Stretli sa zástupcovia samospráv z Horného Považia
Pracovné rokovanie snemu Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia, ktoré má bezmála 50 členov, zvolal a viedol jeho predseda a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Pozvanie medzi kolegov zo samospráv prijal aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %