Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2020 08:00

Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít


Ilustračná snímka: (int.).


Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).


Rómske komunity sú vysoko ohrozenými lokalitami. Žijú v nich ľudia, ktorí majú vo všeobecnosti horší zdravotný stav, ale aj horší prístup k hygienickým potrebám a zdravotnej starostlivosti, niekedy aj k pitnej vode. Problém spôsobuje aj návratná migrácia obyvateľov komunít zo západných krajín, kde dochádzajú za prácou.

Pripravili sme preto základné kroky, aby sme prípadnému šíreniu koronavírusu v týchto lokalitách zabránili. Vytvorili sme zoznam najviac ohrozených lokalít. Žiadali sme vládu SR o vybavenie terénnych pracovníkov ochrannými prostriedkami, aby mohli bezpečne vykonávať svoju prácu. Ideálne by mohli priniesť do komunít aj základné hygienické prostriedky, ako napríklad antibakteriálne gély na ruky. Zároveň sme upozornili na nutnosť pripravenia sa na vyplácanie dávok, nakoľko k ich vyplateniu má dôjsť v najbližších dňoch (od 18. 3.)

V spolupráci so splnomocnencom Bukovszkym sme do 272 obcí poslali najdôležitejšie informácie o koronavíruse v rómskom jazyku

Nájdete ich tu:

Ako znížiť riziko nákazy pred infekciou korona vírusu? (JPG, 62 kB)

Čo robiť ak cestujete z oblastí nákazy novým koronavírusom a objaví sa u vás teplota, kašel alebo dýchavičnosť? (JPG, 67 kB)

SK verzia:

Ako znížiť riziko nákazy pred infekciou korona vírusu? (JPG, 57 kB)

Čo robiť ak cestujete z oblastí nákazy novým koronavírusom a objaví sa u vás teplota, kašel alebo dýchavičnosť? (JPG, 47 kB)

HU verzia:

Ako znížiť riziko nákazy pred infekciou korona vírusu? (JPG, 22 kB)

Čo robiť ak cestujete z oblastí nákazy novým koronavírusom a objaví sa u vás teplota, kašel alebo dýchavičnosť? (JPG, 16 kB)

Autor: (ZMOS, MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
18.03.2020
Rokovanie zastupiteľstiev v aktuálnom období
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s organizovaním rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto období dáva do pozornosti nasledovné.
viac
20.03.2020
Postoje ZMOS k aktuálnej situácii
Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %