Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.02.2020 02:20

Inšpiratívnych učiteľov je možné nominovať na ocenenie Učiteľ Slovenska


Plagát.


Inšpiratívnych pedagógov je možné nominovať do 6. apríla na ocenenie Učiteľ Slovenska. Počas prvých dvoch ročníkov bolo na cenu Učiteľ Slovenska nominovaných vyše 630 pedagógov, z toho 170 sa rozhodlo do projektu zapojiť, uvádza sa na webe ocenenia.


„Každoročným udelením národnej ceny sa sieť inšpiratívnych pedagógov rozrastá. Od bývalých finalistov získavame spätnú väzbu, že o praktické príklady, ako učiť lepšie, je aj v regiónoch záujem. Naša spolupráca s učiteľmi sa preto po jednom ročníku vôbec nekončí. Vytvorili sme Alumni program, v ktorom učiteľom dávame možnosť lektorovať, mentorovať, viesť workshopy či vzdelávať sa na študijných pobytoch v zahraničí,” skonštatoval koordinátor ceny Učiteľ Slovenska František Cimerman.

Komenského inštitút, ktorý podujatie organizuje, hľadá učiteľov, ktorí sú oddaní svojej profesii a snažia sa pre svojich žiakov a študentov urobiť v rámci svojich možností maximum. Rovnako chcú nájsť učiteľov, ktorým záleží na rozvoji, aby nielen jednotlivci, ale i celé triedy dosahovali lepšie výsledky a aby v nich vzbudili záujem o nadšenie z predmetov, ktoré vyučujú. „Mal by sa prihlásiť každý učiteľ, ktorý skúša niečo nové, experimentuje na hodinách a chce ukázať žiakom, že dá sa učiť aj inak. Pre nás učiteľov je nesmierne dôležité, aby sme sa navzájom inšpirovali a to je jedna z výhod tejto iniciatívy,” uviedla víťazka prvého ročníka Zuzana Tkáčová, učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach.      

Prihlásiť do ocenenia sa môžu učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok či školitelia v online kurzoch. Nominovať ich môže aj verejnosť do 6. apríla, prihlášky sa dajú poslať do 14. apríla. „Učiteľov samotná nominácia zvyčajne veľmi prekvapí a dojme. Veľa z nich sa nám zdôverilo, že je to vôbec prvýkrát, keď sa im niekto za ich prácu rozhodol poďakovať. Ďalším prekvapením je pre nich zistenie, aké detaily si žiaci, rodičia i kolegovia všímajú,” priblížil Cimerman.      

V štatúte ocenenia je stanovené, že nomináciu na prihlášku premieňajú učitelia osobne. „Máme pocit, že väčšina inšpiratívnych učiteľov sa stále obáva hovoriť o svojich metódach a úspechoch nahlas. Preto vyzývame verejnosť – žiakov, bývalých žiakov, rodičov, kolegov aj ich priateľov, aby nám o nich dali vedieť prostredníctvom nominácie,” dodal Cimerman.      

Víťaza ocenenia Učiteľ Slovenska 2020 vyhlásia v októbri. Okrem finančnej odmeny ho čaká aj cesta na finále Global Teacher Prize 2020 do Londýna.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
Porota vyberala spomedzi desiatich finalistov Učiteľa Slovenska 2018
Víťaza národného kola prestížnej svetovej súťaže Global Teacher Prize vyberala medzinárodná porota v Centre vzdelávania v Zaježovej v okrese Zvolen. Učiteľ Slovenska vzíde spomedzi desiatich finalistov, ktorí boli vybratí zo stovky prihlásených.
viac
02.10.2018
Víťazkou súťaže Učiteľ Slovenska sa stala Zuzana Tkáčová z košického gymnázia
Prvou víťazkou v súťaži Učiteľ Slovenska sa stala učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach Zuzana Tkáčová. Ocenenie si prevzala v utorok večer v Bratislave a Slovensko bude reprezentovať v rámci medzinárodnej súťaže Global Teacher Prize v Dubaji.
viac
16.09.2020
ITAPA vyhlásila súťaž Cena ITAPA 2020
ITAPA vyhlasuje už 19. ročník prestížnej súťaže Cena ITAPA, ktorá je každoročnou súčasťou Medzinárodného kongresu ITAPA. Uzávierka prihlášok je 1. októbra 2020.
viac
19.04.2023
Ľudia môžu vybrať víťaza ocenenia Učiteľ Slovenka v kategórii cena verejnosti
Svojho favorita spomedzi finálnej desiatky ocenenia Učiteľ Slovenska si môže vybrať aj verejnosť. Tá sa môže zapojiť do hlasovania v kategórii cena verejnosti, ktoré už bolo spustené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %