Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.02.2021 01:46

Inteligentná mobilita na Slovensku


Ilustračná snímka.


Z analýzy Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyplýva, že inteligentnej mobilite sa už dnes na Slovensku venuje 543 firiem. Inteligentnej mobilite sa rezort venuje prostredníctvom oddelenia inteligentnej mobility.


Riešenia inteligentnej mobility, ako aj zvyšovanie konkurencieschopnosti inovatívnych podnikov bude podporovať tiež v rámci vznikajúcej platformy Smart Mobility Slovakia.

Podľa rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie má Slovensko veľký potenciál pre budovanie mobility budúcnosti.

Inteligentnej mobilite sa už dnes na Slovensku venuje 543 firiem, organizácií a ďalších subjektov. Vyplýva to z analýzy Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz nášho ministerstva. To je sľubný predpoklad pre to, aby sa veci hýbali správnym smerom.

Už teraz sa vo svete hovorí o inteligentných autonómnych automobiloch, ktoré jazdia bez vodiča. Pojem inteligentná mobilita však znamená oveľa viac.

Čo rieši táto zaujímavá technologická oblasť?

1. Vodiči, vozidlá, chodci, cyklisti budú vopred varovaní pred vznikom nebezpečnej situácie vďaka údajom zo senzorov či kamier, ktoré vyhodnotí umelá inteligencia. Technológie komunikácie V2X (Vehicle to Everything) zároveň prijmú také opatrenia, aby sa riziko kolízie minimalizovalo. Môže ísť napríklad o včasnú zmenu smeru jazdy, prepnutie výstrahy na semaforoch či odklonenie premávky.

2. Technológie zabudované vo vozidlách tiež budú informované o dopravných zápchach a vozidlám umožnia vyhnúť sa im.

3. Zlepší sa tak plynulosť premávky, tým pádom ubudnú zápchy a zníži sa znečistenie ovzdušia.

4. Cieľom je tiež podpora rôznych druhov verejnej dopravy a menší počet automobilov v uliciach. V hre je rozvoj zdieľaných jázd (ride sharing) alebo priamo zdieľanie vozidiel (car sharing), lebo mať vlastné auto je zbytočný luxus. Aj tak 95 % svojej životnosti stojí bez využitia na parkovisku.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sa prostredníctvom oddelenia inteligentnej mobility venuje trom hlavným témam:

- Prenos skúseností zo zahraničia a ich využívanie pri tvorbe slovenskej legislatívy

- Podpora inovácií a spolupráce medzi akademickým, verejným a súkromným sektorom so zapájaním občianskej spoločnosti

- Cez eurofondy nachádzať financovanie tejto oblasti

Riešenia inteligentnej mobility, ako aj zvyšovanie konkurencieschopnosti inovatívnych podnikov bude ministerstvo podporovať tiež v rámci vznikajúcej platformy Smart Mobility Slovakia. V nej budú zástupcovia verejnej správy spolupracovať s expertmi z univerzít a vedeckých inštitúcií a špičkových slovenských firiem.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Online národná konzultácia k eurofondom sa už začala
K návrhu priorít Partnerskej dohody, podľa ktorej sa bude rozdeľovať 13 miliárd eur, dostáva teraz možnosť vyjadriť sa široká odborná aj laická verejnosť v Národnej konzultácii.
viac
28.12.2020
Ukončenie národnej konzultácie k eurofondom 2021-2027
Proces národnej konzultácie k budúcim eurofondom, ktorý odštartoval rezort investícií v októbri, bol ukončený v polovici decembra. K predloženému návrhu rezort dostal vyše 700 návrhov, ako zlepšiť čerpanie z európskych zdrojov vo výške 13 miliárd eur.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
22.04.2022
Rezort dopravy spúšťa projekty inteligentnej mobility
Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude realizovať pilotné projekty v oblasti inteligentnej mobility. Na zbere dát a analýz budú pracovať prevažne slovenské univerzity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %