Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.01.2020 12:05

Internetovým objednaním potravín je možné výrazne znižovať bioodpady


Ilustračná snímka


Za jednu z ciest výrazného znižovania produkcie bioodpadov považuje nemecká Deutsche Bank objednávanie potravín cez internet.


Vlani európske štáty vyhodili do odpadov vyše 89 miliónov ton potravín, teda asi 129 kg na osobu. V tomto roku, ak sa nič zásadné nezmení, podľa údajov, ktoré mal k dispozícii Európsky parlament, by Európania mali vyhodiť o 40 percent potravín viac. Teda 126 miliónov ton. Na takomto plytvaní sa podieľajú domácnosti, reštaurácie, supermarkety a vlastne všetci zúčastnení okolo potravinových reťazcov. Doplňme, že 79 miliónov občanov Európy žije pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých od potravinovej pomoci charitatívnych organizácií.

To všetko bolo dôvodom, prečo Europarlament vyzval členské štáty na urýchlené prijatie opatrení, ktorých zmyslom bude zníženie súčasného plytvania potravinami do roku 2025 na polovicu a zlepšenie prístupu k nim pre ľudí vo finančnej núdzi.

Čerstvosť surovín - dôvod nevyhadzovať do odpadu

K tomuto cieľu vedie viacero ciest. Jednou je možnosť objednávania potravín internetom. Preň hovorí, že potravinové suroviny a produkty majú šancu byť skonzumované (a samozrejme objednané) v čo najkratšom čase. Konzument ich môže dostať skutočne čerstvé, respektíve čo najčerstvejšie. Nie také, ktoré „strávili“ istý čas v regáloch obchodných reťazcov s nádejou na predaj. Minuloročná prognóza nemeckej Deutsche Bank v kontexte nákupu potravín cez internet sa opiera práve o čerstvosť a vysokú kvalitu takouto cestou predávaných produktov.

Zatiaľ však objednávanie potravín (jedál) internetom a ich dovoz v európskych štátoch reprezentuje približne 2 percentá z celkového nákupu zákazníkov, čo zaostáva za objednávkami odevov či obuvi, nehovoriac o elektronike s približne pätinou nákupov prostredníctvom internetu.

Príklad predaja cez internet

Príkladom predaja čerstvých a kvalitných potravín cez internet môže byť podľa viacerých zahraničných zdrojov berlínska spoločnosť Hello Fresh, ktorá v trinástich krajinách sveta slúži 2,5 miliónom zákazníkov. Hoci aj tým, že okrem iného klientom kladie otázku, čo by chceli jesť na budúci týždeň a na výber ponúka 20 kuchárskych receptov. Následne, po obdržaní odpovedí, im zašle optimálne množstvá surovín, z ktorých požadované jedlá môžu pripraviť bez zbytočného plytvania a vyhadzovania.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Pre liptovské droby chcú získať ochrannú známku Európskej únie
Tradičné liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií. Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.
viac
03.11.2016
Keď začneme na bioodpad nazerať ako na surovinu, už to nebude odpad
Ing. Mária Podlesná vyštudovala záhradníctvo na Strednej záhradníckej škole v Piešťanoch, pred dvadsiatimi rokmi ukončila štúdium na SPU v Nitre (Mechanizačná fakulta, téma diplomovej práce – Optimalizácia odpadového hospodárstva na rodinnej farme).
viac
03.01.2020
Mesto znížilo množstvo odpadu a chce sa zaoberať bioodpadom
Mesto Svidník spustilo v tomto roku propagačnú a osvetovú kampaň v oblasti odpadového hospodárstva. Cieľom bolo zníženie množstva odpadu a zvýšenie podielu separácie. Ako pre TASR uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová, na začiatku roka mali veľmi nízku mieru vytriedenia odpadu.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %