Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.07.2022 03:20

Investičný rozpočet na rok 2023 bude skromnejší


Mestský úrad v Dolnom Kubíne.


Investičný rozpočet mesta Dolný Kubín na rok 2023 bude skromnejší, tvrdí primátor Ján Prílepok. Podľa jeho slov je už teraz zrejmé, že mesto bude schopné realizovať menej investičných akcií ako doposiaľ.


Podotkol, že to súvisí to s enormným rastom cien a nutnosťou dofinancovať viaceré vládne opatrenia. Primátor upozornil, že sa to deje v situácii, keď štát zníži nárast príjmov z podielových daní, ktoré by to mohli kompenzovať.

Prílepok hovorí, že v posledných rokoch výrazne znížili modernizačný dlh v meste, čo sa podarilo aj vďaka vyšším podielovým daniam. "Toto sa však od budúceho roka výrazne mení, keďže vláda prijala opatrenia, ktoré na jednej strane veľmi pomôžu rodinám, čo vítam, no je škoda, že na to nedokázala nájsť peniaze v štátnom rozpočte, ale rozhodla sa ich vziať z rozpočtov samospráv. Tým pádom sa opäť spomalí dobiehanie modernizačného dlhu," zhodnotil.

Finančníci z radnice sa najbližšie mesiace budú venovať príprave vyrovnaného rozpočtu a odhadu príjmov a výdavkov. "Budeme sa musieť pripraviť na to, že budeme schopní realizovať menej investícií, no modernizačný dlh bude aj tak raz niekto musieť splatiť," podotkol Prílepok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2018
Poslanci schválili rozpočet mesta na rok 2018, provizórium sa skončilo
Dolnokubínski poslanci na svojom štvrtkovom mimoriadnom rokovaní jednohlasne schválili rozpočet na rok 2018 v objeme viac ako 15,8 milióna eur. Pre mesto sa tým skončilo mesačné obdobie rozpočtového provizória.
viac
23.10.2020
Predseda ZMOS: Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu
Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger.
viac
04.05.2021
Do rekonštrukcií ciest plánuje Dolný Kubín investovať takmer milión eur
Dolnokubínska samospráva chce v tomto roku investovať takmer jeden milión eur do opráv ciest a chodníkov. Rekonštrukcie sa dotknú viacerých miestnych komunikácií, niektoré z nich na opravu čakajú vyše 40 rokov. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.
viac
13.10.2022
V meste plánujú na budúci rok šetriť
Rozpočet mesta Dolný Kubín na rok 2023 bude šetriaci. Radnica avizuje, že niektoré výdavky bude musieť finančne obmedziť, aby zabezpečili zdroje na výdavky týkajúce sa zvýšených cien plynu a elektrickej energie. Potvrdila to vedúca finančného odboru na mestskom úrade Gabriela Paušlyová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %