Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.12.2021 03:20

J. Viskupič by chcel mimoriadnu eurofondovú kompenzáciu pre Trnavský kraj


Jozef Viskupič, predseda TTSK.


Zmenené parametre, ktoré nastavilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR pre nové programové obdobie rokov 2021 až 2027 na čerpanie zdrojov z eurofondov, znevýhodňujú podľa Jozefa Viskupiča Trnavský samosprávny kraj (TTSK).


Preto predseda kraja na rokovaniach presadzuje, aby TTSK získal mimoriadnu kompenzáciu. Informoval o tom vo štvrtok.

„Vzhľadom na to, že MIRRI mení parametre rozdeľovania alokácií pre kraje a územia UMR (udržateľného mestského rozvoja, pozn. TASR), trváme na tom, aby sa v rámci zmien akceptovalo vytvorenie ďalších UMR na území TTSK," uviedol Viskupič. Ďalšou možnosťou podľa neho je, aby Trnavský kraj dostal dodatočné financie na aktivity v území mimo územia udržateľného mestského rozvoja v okolí krajského mesta. "V tejto súvislosti budeme v rámci finálnych rokovaní s ministerstvom žiadať o mimoriadnu kompenzáciu pre TTSK,“ doplnil Viskupič.

Reagoval na dodatočné zaradenie miest Nové Zámky, Komárno a Hurbanovo ako 18. územia udržateľného mestského rozvoja, ktoré oznámili 16. decembra.

Aktuálne sa podľa Viskupiča rokuje o aktivitách a výškach alokácií pre integrované územné stratégie (IÚS). Z nich sa financuje rozvoj v území kraja vrátane všetkých obcí a miest mimo území UMR, ktorým je v rámci TTSK mesto Trnava a 12 okolitých obcí.

TTSK presadzuje aj prostredníctvom združenia samosprávnych krajov SK8 zvýšenie celkovej alokácie pre všetky samosprávy na 2,4 miliardy eur, keďže z celkovej alokácie pre Slovensko vo výške 12,8 miliardy eur si ministerstvá majú ponechať 11,3 miliardy eur a len 1,5 miliardy eur je plánovaných na distribúciu do územia. S tým súvisí aj požiadavka na spravodlivejšie prerozdelenie prostriedkov medzi jednotlivé regióny.

Trnavský kraj podľa Viskupiča spolu s obcami a mestami zozbieral 2700 projektových zámerov v hodnote 3,9 miliardy eur. "Čo je reálna potreba modernizácie nášho územia," podotkol. Týkajú sa šiestich priorít - rozvoja siete vodovodov a kanalizácií, rozširovania kapacít materských a základných škôl, modernizácie cestnej infraštruktúry, výstavby cyklotrás a zlepšenia podmienok na šport. O toto všetko aktuálne bojujeme pri snahe zmeniť zle nastavené parametre rozdeľovania nových eurofondov,“ zhrnul Viskupič.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
16.04.2021
TTSK vybuduje prvý úsek Vážskej cyklomagistrály z eurofondov
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na vybudovanie prvej zo štyroch častí Vážskej cyklomagistrály na svojom území.
viac
11.06.2021
V prvom kole župa rozdelila 300 tisíc eur z Fondu na rozvoj TTSK
Trnavská župa vyhodnotila prvé kolo premiérového ročníka výzvy na predkladanie žiadostí o podporu z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Z celkového objemu 450 tisíc eur, ktoré sú vyčlenené na túto výzvu, bolo v prvom kole rozdelených 300 tisíc eur.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %