Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.03.2021 03:15

Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni


Ilustračná snímka: (tasr).


Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.


Počas letnej záplavy by mali vodohospodári otestovať prietok na úrovni 120 kubických metrov za sekundu. Uviedla to Andrea Froncová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Ochranári spustili minulý rok petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja. Požadovali v nej viac vody pre oblasť dunajských luhov medzi Dobrohošťou a Sapom. Petícia podľa Froncovej poslúžila ako základ k rokovaniam s Vodohospodárskou výstavbou (VV) koncom roka 2020. „V rámci rokovaní sa dohodlo zopár zmien vo vodnom režime vnútrozemskej delty Dunaja, ktoré vnímame pozitívne, a zopár zmien, ktoré vnímame ako kompromis,” poznamenala Froncová.

VV na základe požiadaviek vypracovala dodatok k súčasnému manipulačnému poriadku pre Sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Stanovila v ňom dve simulované záplavy ročne, a to jarnú a letnú, ktoré budú čo najviac kopírovať prirodzené vodné stavy v Dunaji, priblížila Froncová. Zjednodušil sa aj administratívny systém záplav, čo BROZ tiež požadovalo.

V záplavovom režime sa s VV dohodol maximálny prietok 90 kubických metrov za sekundu. Ochranárka konštatuje, že to nie je zmena oproti minulým rokom, keď simulované záplavy prebiehali. „Bežné prietoky však budú prispôsobené zmenám vodnej hladiny v Dunaji, takže budú rozkolísané oproti súčasnému zimnému a letnému režimu,” vysvetlila. Prietok 90 kubických metrov za sekundu je pre BROZ kompromisom. „Zo strany vodohospodárov je to kompromis rovnako, čo sa týka výroby elektrickej energie,” podotkla Froncová.

„Do budúcnosti nám bola prisľúbená účasť na rokovaniach o zmene manipulačného poriadku, ktorý sa bude čoskoro aktualizovať, s cieľom v budúcnosti rokovať o vyšších prietokoch počas simulovaných záplav v území, nad 90 kubických metrov za sekundu,” povedala Froncová.

Vnútrozemská delta je pozostatok ramennej sústavy Dunaja, ktorá je na Slovensku ohraničená riekou Dunaj a umelým prívodným kanálom do vodného diela Gabčíkovo. Umelé záplavy majú simulovať prírodné procesy, ktoré fungovali v Dunajských luhoch pred postavením Gabčíkova.

Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt projektovali na kapacitu vody 234 kubických metrov za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 kubických metrov za sekundu. Potom manipulačný poriadok počítal už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 kubických metrov za sekundu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
15.08.2020
BROZ vyzbieralo 11.603 podpisov na záchranu lužných lesov Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) odovzdalo v piatok petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. Vyzbierali 11 603 podpisov.
viac
02.02.2021
Pri obci Klížská Nemá uskutočňujú úpravy pre obnovu mokradí
Pri obci Klížská Nemá v okrese Komárno sa momentálne uskutočňujú terénne úpravy pre rozsiahlu obnovu mokradí. Ochranári a vodohospodári pracujú na napojení mokradí naspäť na Dunaj formou prepojovacieho ramena v dĺžke približne 170 metrov.
viac
17.06.2021
V obnovenej hniezdnej stene pri Dunaji sa zahniezdila kolónia brehúľ hnedých
Kolónia brehúľ hnedých zahniezdila niekoľko týždňov po dokončení prác na obnove kolmého riečneho brehu Dunaja v Petržalke. Obnovený breh sa podarilo vybudovať vďaka spolupráci odborníkov z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a z Vodohospodárskej výstavby, š.p.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %