Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.02.2017 08:20

Jaskyňa Domica je sprístupnená pre verejnosť


Jaskyňa Domica sa nachádza v tesnej blízkosti štátnej hranice s Maďarskom. Okrem typických štítov, bubnov a kaskádovitých jazierok je pre návštevníkov jaskyne atraktívna plavba na podzemnej riečke Styx.


Jaskyňa Domica v okrese Rožňava v stredu (1. 2.) ako prvá zo šiestich jaskýň v Košickom kraji otvorila svoje brány pre verejnosť.


"Bola otvorená do konca roka ako jediná z jaskýň Slovenského krasu, aj keď ostatné už bilancovali sezónu. Zároveň je jedinou, ktorá svoje brány otvára už začiatkom februára," uviedol Viktor Wurm z krajskej organizácie Košice Región Turizmus.      

Jaskyňa Domica, ktorá je súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, sa nachádza blízko hranice SR s Maďarskom, 80 kilometrov od Košíc. "Je najdlhšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras a je známa skrze viacero unikátov. V Domici a Čertovej diere, ktoré spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvárajú jeden komplex, žije až 16 druhov netopierov. Domicu charakterizujú veľké a priestranné dómy, napríklad Majkov dóm s kaskádovými jazierkami nazývanými Rímske kúpele," priblížil Wurm.      

Ako prezradil, Domica bola dejiskom nakrúcania slávnej rozprávky Soľ nad zlato z roku 1982, ale ešte dávno predtým – tisícročia dozadu – bola aj útočiskom našich prapredkov, neolitických obyvateľov východného Slovenska. "Ich prítomnosť preukázali rôzne archeologické nálezy, v Domici našli aj kosti jaskynného medveďa," povedal Wurm.      

V Domici je najznámejšia podzemná riečka Styx, ktorou sa dá plaviť. Dostatočný objem rieky podmieňuje počasie, najmä dostatok zrážok v zime. "Domica sa aj vďaka priaznivej situácii na riečke Styx stala v roku 2016, v percentuálnom raste návštevnosti, slovenským 'skokanom' roka, keď jej medziročne pribudlo 83 percent návštevníkov. Z 20 000 v roku 2015 na takmer 39 000 v roku 2016. Sezóna 2016 bola pre túto jaskyňu suverénne najlepšou za ostatných desať rokov," dodal Wurm.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
13.05.2019
V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná sezóna
V sakrálnom areáli levickej Kalvárie sa začala letná turistická sezóna. Počas nej môžu záujemcovia vystúpiť na 22 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, z ktorej budú mať výhľad na všetky štyri svetové strany do blízkeho i vzdialenejšieho okolia Levíc.
viac
02.04.2022
Gombaseckú jaskyňu po zimnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Gombasecká jaskyňa v okrese Rožňava je po zimnej prestávke od piatku opäť prístupná pre širokú verejnosť. Na návštevníkov čaká i nový vstupný areál, ktorý zástupcovia Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR koncom marca slávnostne otvorili pri príležitosti 70. výročia objavenia jaskyne.
viac
17.05.2023
V Domici je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx
V jaskyni Domica v okrese Rožňava je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx. Prevádzke plavby dopomohli priaznivé prírodné pomery a charakter počasia. Uviedol to správca jaskyne Ottó Lörincz.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %