Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.01.2021 03:45

Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad


Ilustračná snímka.


Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.


Bratislava, Košice, ale aj Prešov a tiež pravdepodobne niektoré ďalšie menšie mestá či obce ešte (minimálne) na dva roky dostali výnimky. Počas nich sa budú pri vlastnom kuchynskom odpade spoliehať iba na služby zhodnocovateľov výroby energií v dvoch slovenských spaľovniach. Ponechajme stranou, že envirorezort nepovažuje spaľovanie za optimálnu cestu, ktorá by mala prispieť k celkovému znižovaniu podielu skládkovania komunálnych odpadov v SR. Ťažko však odignorovať, že mestá a obce sa dosť dobre nevedia v najbližších rokoch vlastnými silami obísť bez takej alebo onakej formy tepelného zhodnocovania. Nehovoriac o tom, že kuchynský odpad v bytoch mestských sídlisk ostáva komplikovanejšie riešiteľným problémom ako na vidieku v rodinných domoch.

V Senci usúdili, že aj tak sa dá...

Pomôžme si jedným z náhodných nahliadnutí do skupiny miest a obcí, ktoré sa rozhodli zvládať riešenie kuchynského odpadu od začiatku roka. Do Senca. Pomáhame si „zvláštnosťou“, ktorá nás upútala na jeho mestskej internetovej stránke. Z nej sa dozvedáme, že „do odpadov z kuchyne patria aj zabalené potraviny po dátume spotreby v ich bezprostrednom prvotnom obale, ktoré vznikli z kuchýň domácností...“. Logicky z takto formulovaného textu rezultovala otázka, či jogurt, ktorý splesnivie v plastovom obale, prípadne majonéza po termíne spotreby v obale sklenenom, skončia v hnedom odpadovom košíku (vrecku), v hnedom kontajneri alebo v inom medzičlánku, a následne budú premiestnené na miesto spracovania. Tam budú plast alebo sklo „rozsekané“ spoločne s bielkovinovo-mliečnym obsahom, a takto „pripravený“ kuchynský odpad môže pokračovať v kolobehu akože vhodného spracovania“.

„Odpad z kuchyne nezbierame v hnedých nádobách, do nich ide len odpad rastlinného pôvodu a končí v kompostárni,“ zareagovala na otázku Obecných novín Ivica Gajdošová, vedúca útvaru zelene, údržby čistenia a referentka odpadového hospodárstva na miestnom úrade v Senci. „Do vedierka na zber odpadu z kuchyne ide všetok odpad v prvotnom obale, lebo sa následne zhodnocuje v bioplynovej stanici, ktorá si ho pomelie a zhodnotí. Zvyškový odpad (obaly – pozn. pš) ide na energetické zhodnotenie ako tuhé alternatívne palivo.“

Pani Gajdošová doplnila, že koncom mesiaca pripravia v spolupráci s bioplynovou stanicou video, z ktorého bude občanom jasné, ako sa s ich kuchynským odpadom nakladá.

Čo patrí a čo nepatrí do kuchynského odpadu?

Postup a skúsenosť Senca sú zaujímavé, ale zdá sa byť pri nich vhodné si zopakovať základné pravidlá o kuchynskom odpade.

Všeobecne platí, že do tohto druhu odpadu patria zvyšky potravín alebo vareného jedla bez obalov. Vrátane zvyškov zeleniny a ovocia, vrecúšok od čaju, ďalej káva a filtre z kávovaru, škrupiny vajíčok, potraviny po záruke, kvety, listy a odrezky z rastlín.

Nepatria sem plastové obaly okrem kompostovateľných, ani žiadny iný druh obalov (sklo, škatule od mlieka, stavebný materiál a podobne).

Na hodnotenie nábehu je priskoro

Nateraz ťažko celkovo hodnotiť prvé praktické kroky obcí a miest s kuchynským odpadom.

Zjednodušene skonštatujme, že samotné triedenie organizovali a organizujú samosprávy. Napríklad v iniciatívnejších mestách najmä koncom minulého roka rozvážali do panelových domov, ktoré o to požiadali, hnedé nádoby s otvormi, minimalizujúcimi zápach. Zopakujme, že odpad by občania nemali vynášať v plastových a ani v papierových vreckách (okrem biologicky rozložiteľných) do pripravených hnedých kontajnerov na stojiskách, ktorých pravidelné vyprázdňovanie a včasný odvoz zabezpečujú samosprávy.

Na druhej strane v súvislosti s kuchynským odpadom doplňme, že zber zeleného bioodpadu a kompostovanie (BRKO) je ako jeho predvoj v rodinných domoch známy niekoľko rokov. Alebo tiež, že naši dedovia a pradedovia kuchynský odpad najmä na vidieku nepociťovali ako problém...

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Poradia si obce a mestá s kuchynským odpadom?
Od januára 2021 musia mestá a obce zabezpečiť občanom možnosť triedenia zberu kuchynského odpadu.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
22.06.2021
Posledné dni pred ostrým štartom triedenia kuchynských odpadov
Od 1. júla sa naostro spúšťa zber a triedenie kuchynského biologického odpadu (KBO). Po vlaňajších mesiacoch príprav slovenských obcí a miest a po polovici tohto roka sú niektoré na tento krok pripravené dobre, ďalšie čiastočne a iné nedostatočne.
viac
03.01.2022
Podiel triedenia odpadov rastie, skládkovanie kleslo pod 50 percent
V roku 2020 prvýkrát skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu (49,7 percenta). Potvrdzujú to výsledky Štatistického úradu SR a Eurostatu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %