Je súčasná štruktúra rastlinnej výroby problém?

Je súčasná štruktúra rastlinnej výroby problém? Je súčasná štruktúra rastlinnej výroby problém?

Z hľadiska štruktúry rastlinnej výroby na Slovensku prevládajú najmä obilniny, strukoviny a olejniny. Nižšie na grafe je možné vidieť vývoj týchto plodín v rokoch 2014-2018. Ak by sme tieto údaje porovnali s rokom 2000, u olejnín by sme zaznamenali výrazný nárast o približne 120 %, u obilnín o 73 %. Na druhej strane, produkcia zemiakov bol zaznamenaný pokles o približne 65 %.

 

Vývoj produkcie najviac pestovaných plodín ( v tis. ton )

Zdroj: Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2018, NPPC-VÚEPP.

 

Ak sa na dané údaje pozrieme z hľadiska potravinovej sebestačnosti, vidíme nízku rôznorodosť produkcie a s ňou súvisiacu potrebu dovozu mnohých rastlinných produktov. Zastúpenie zeleniny, ovocia (ovocie ani nepatrí medzi základné plodiny zobrazené na grafe) či iných plodín je v porovnaní s obilninami, či olejninami výrazne nízke, čo spôsobuje našu závislosť od iných ekonomík. K nízkej sebestačnosti prispieva aj fakt, že na Slovensku chýba spracovateľský priemysel, v dôsledku čoho sa produkcia vyváža do zahraničia a hotové produkty sa dovážajú naspäť. Najvyššia pridaná hodnota sa tak tvorí za našimi hranicami.

V európskom rebríčku sebestačnosti sa tak nachádzame na posledných miestach, čo pre našu ekonomiku môže najmä v budúcnosti priniesť značné problémy. Pre porovnanie, zatiaľ čo má Slovensko úroveň potravinovej sebestačnosti vo výške necelých 50 % (t.j. polovica produkcie sa dováža zo zahraničia), krajina ako Nemecko je sebestačná na 94 %, Poľsko na 85 %, Česká republika na 72 %, a Maďarsko je sebestačné na 71 %. Slovensko je tak v potravinovej sebestačnosti výrazne za svojimi geografickými susedmi.

Význam sebestačnosti sa ukázal najmä v poslednom období, v ktorom sa ekonomiky uzatvorili a globálny obchod sa výrazne obmedzil. Práve tento šok by však mohol byť impulzom na štrukturálne zmeny v ekonomike, poľnohospodársky a potravinársky sektor nevynímajúc.

 

Tento článok vznikol na základe výstupov aktivít realizovaných v rámci projektu „Z dvora k regionálnemu rozvoju“, ktorý je finančne podporený Operačným programom Efektívna verejná správa a Európskym sociálnym fondom. Pre viac informácií o projekte prejdi na http://rozvijamevidiek.sk/.