Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2019 05:50

Jednota dôchodcov v Príbovciach si pripomenula 75. výročie vypuknutia SNP


Snímky: JDS Príbovce


V pondelok, 26. augusta 2019, Jednota dôchodcov, Základná organizácia Príbovce, zorganizovala pietnu spomienku na miestom cintoríne v Príbovciach, kde si spoločne s občanmi obce uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny.


Tak ako v mnohých mestách a obciach Slovenska, aj my v Príbovciach, si v týchto dňoch pripomíname 75. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania, jedného z najväčších ozbrojených povstaní počas druhej svetovej vojny. Mnohí pamätníci, ako aj priami účastníci revolučných dní, sú dôkazom, že v tomto boji sa prejavila hrdosť národa a jeho rozhodné odhodlanie ubrániť slobodu a právo na život.

Pri tejto príležitosti položili kvety a zapálili sviečku na hrob Aničke Feriančikovej, Miroslavovi Fľakovi, Štefanovi Babuliakovi a pplk. del. Ladislavovi Požeskému, obetiam druhej svetovej vojny. V príhovore, ktorý mala Janka Bellová, predsedníčka JDS Príbovce, sme si pripomenuli aj ďalšie obete z radov obyvateľov obce, ktorým patrí naša vďaka a úcta.

Do odbojové hnutia sa zapojili aj obyvatelia obce Príbovce a právom im patrí naša vďaka a úcta, lebo aj ich pričinením dnes môžeme slobodne žiť a pracovať. Nemali by sme zabúdať na ich mená a je potrebné si ich pripomínať ... Cyril Franko, Elena Kováčiková, Emil Cóbel, Emil Fľak, František Lukáčik, František Šeruga, Gustav Sivák, Hynek Florek, Igor Gorilák, Ivan Gorilák, Ivan Marculinec, Ján Cejpek, Ján Chalúpka, Ján Kaška, Ján Kohút, Ján Konrád, Ján Šeruga, Ján Lukáčik, Ján Marculinec, Ján Šeruga, Ján Vanko, Ján Žila, Jozef Behavý, Jozef Facuna, Jozef Feriančík, Jozef Hrúz, Jozef Kaška, Jozef Marko, Jozef Ondruš, Július Fľak, Július Chovanec, Juraj Červeň, Juraj Franko, Ladislav Karlovský, Ľudovít Kalnický, Matúš Kretek, Michal Miškus, Milan Paluš, Ondrej Čičmanec, Ondrej Kmeť, Ondrej Petrovič, Ondrej Petrovič ml., Ondrej Ziman, Pavel Ondruš, Pavel Šalát, Pavol Matejčík, Peter Holas, Samuel Kvorka, strážmajster Jozef Fábry, Štefan Košút, Viera Fľaková, Viera Kováčiková a mnohí ďalší.

Pietnej spomienky sa okrem členov JDS Príbovce zúčastnila Erika Vrabcová, starostka obce ako aj Ľudmila Plešková, predsedníčka Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Príbovciach.

„Národ, ktorý zabúda na svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova ...“

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2019
Slovenské národné povstanie si opäť pripomenieme na Jankovom vŕšku
Od Slovenského národného povstania (SNP) uplynie 29. augusta 2019 presne 75 rokov. Trvalo asi 60 dní a svoj život v ňom podľa odhadov položilo až 15 tisíc ľudí.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
14.11.2020
V Príbovciach si pripomenuli padlých vojakov z 1. svetovej vojny
Aj Evanjelický cirkevný zbor a. v. Príbovce, tak ako množstvo ďalších cirkevných zborov po celom svete, si 11. novembra pripomenul padlých vojakov z 1. svetovej vojny, ale aj všetky obete vojen a ozbrojeného násilia.
viac
29.03.2023
ZMOS a Jednota dôchodcov na Slovensku v utorok podpísali memorandum o spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) v utorok podpísali memorandum o spolupráci. Jeho základom je partnerstvo a vzájomná bezodplatná spolupráca pri poskytovaní vzájomnej podpory a výmeny informácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %